Tapenade en gin-komkommercocktail

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Tapenade en gin-komkommercocktail (borrelhapje en borrel)

null Beeld .
Beeld .

Zelfs als u niet van koken houdt, of van boeken, heeft u vast wel wat kookboeken in huis. 'Koken voor jezelf' (of iets van die strekking) van toen u op uzelf ging wonen. Aangevuld met het oude Wannée of Margriet-kookboek van uw moeder. Daarna verzamelde u één of twee Jamies of Nigella's, wellicht een Janneke of een Karin en al naar gelang uw smaak een barbecue- of afvalboek.

Als u dan toch nog iets mist, een echte klassieker, een must have, dan is er nu de heruitgave van hét standaardwerk van de Franse keuken: Larousse Gastronomique (Kosmos Uitgevers, 75 euro) Drie gebonden boeken in een cassette. Hoewel er niets is gewijzigd sinds de laatste versie uit 2011, maar daar merkt u niets van (als u hem nog niet had, tenminste). De drie lijvige boeken lezen fijn. Er staan enkele duidelijke fotospreads met bereidingswijzen in, maar verder is het vooral informatie over alles wat met eten te maken heeft, vol verwijzingen waardoor u blijft bladeren. Van aardbei naar taart, tafel, tafelmanieren, 26 recepten voor tong, tonic... Hé, tonic. Zou er ook iets instaan over gin? Dat staat er ook, mét verwijzing naar cocktails. Voor u het weet, heeft u een knerpende trek.

Naast de encyclopedische hoeveelheid informatie staan er fijne recepten in: ook van internationale topchefs. Dat maakt het niet meteen een boek voor beginners. Aan de andere kant: als u bij de A begint met lezen en proberen, kunt u bij de Z vanzelf een leuk potje koken. Voor nu: tapenade volgens de Larousse. En wat te drinken, geïnspireerd op de gin-julep uit de Larousse.

Bereiding

Spoel de ansjovis af met lauw water. Vermaal de ansjovis met de knoflook, olijven, tonijn, kappertjes, tijm en het citroensap. Wrijf door een fijne zeef. Volgens het boek moet u het mengsel nu in een vijzel met de olie vermengen, maar dat paste niet, dus deed ik dat gewoon in een kom.

Proef: als u wilt, kunt er nog meer citroen bij doen. Eet de tapenade met rauwkost of toast. Vindt u het wat veel: het blijft een paar dagen goed in de koelkast. Of u halveert de hoeveelheden.

Voor de cocktail: meng de gin met de agavesiroop in een tumblerglas. Kneus de dragonblaadjes en roer ze erdoor. Doe drie heel dunne komkommerplakjes in het glas, voeg wat ijsklontjes toe en wat spa rood. Eet en drink terwijl u de Larousse doorwerkt, of gewoon met vrienden in de tuin.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

Borrelhapje
- 1 potje ansjovisfilets
- 4 knoflooktenen
- 350 g zwarte ontpitte olijven
- 100 g tonijn op olie, uitgelekt
- 100 g kappertjes
- 1 theel. gedroogde tijm of 1 eetl. verse
- sap van 1 citroen
- 250 ml olijfolie

Cocktail
- 1 borrelglas gin
- 1 eetl. agavesiroop
- 5 dragonblaadjes
- komkommer
- spa rood
- ijsklontjes

Meer over