Tante Diens kipsalade


Ingrediënten

1 tl zoete kerrie
bieslook
mayonaise
zout en peper
1 ons walnoten
1 dl slagroom
1 kip van goede kwaliteit
1 teen knoflook
1 blikje ananasananassiroop


Elke familie heeft wel een recept waarmee jarenlang elk feest en elke maaltijd die er toedoet, wordt opgeluisterd. Het kan een recept zijn dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, maar ook een vriendenrecept of iets dat toevallig ooit eens ergens is uitgeknipt.

Mijn vader heeft twee recepten die ik u als trouwe lezer niet wil onthouden, want ik weet zeker dat uw leven nooit meer hetzelfde zal zijn wanneer u de glibberig-lekkere Indische rolpens hebt geproefd. Ook zijn superhete, dodelijke sambal, een tot op de dag van vandaag secuur bewaard geheim, is eigenlijk onmisbaar in ons kille bestaan.

Maar hij wil het niet geven.

Van alles heb ik al geprobeerd. Ik heb hem gechanteerd met compromitterende foto's, hem dronken gevoerd en 's nachts een koude sleutel in zijn nek gelegd. Het mocht allemaal niet baten.

Maar de strijd is nog niet gestreden, dus houd alvast een schone pot en een paar Madame Jeanettes achter de hand.

Hoe oud het recept is van de kipsalade van tante Dien, is onbekend. Sinds mensenheugenis siert deze salade het verjaardagsbuffet. Tante Dien is een oude familievriendin en het zou best kunnen dat het gerecht in haar eigen familie al jaren niet meer wordt bereid.

De samenstelling van de ingrediënten en de volgorde van bereiding kunnen leiden tot stevige discussies over wat al dan niet essentieel is. Dit is volgens mij het authentieke recept, maar het kan zijn dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd.


Bereidingswijze

Kook de kip zo gaar dat het vlees van de botten valt. Laat het vlees afkoelen en pluk het met de vingers van de botjes en in kleine stukken.

Breek de walnoten met de hand in kleinere stukjes. Vermeng het vlees met de ananasstukjes, de walnoten, de geperste knoflook, een paar flinke eetlepels mayonaise, de helft van het potje slagroom, een scheut ananassiroop uit het blikje ananas en eventueel kerrie (is een punt van discussie).

De salade moet zeer smeuïg zijn, dus voeg op gevoel nog meer Zaanse mayonaise en room toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Neem uw mooiste schaal, roer er voor de kleur nog wat geknipte bieslook door en garneer met een paar bieslooksprieten.


Meer over