Tandarts onzorgvuldig met controleren na prikincident

Minder dan de helft van de tandartsen laat zich controleren op bloedoverdraagbare ziektes na een risicovol prikincident. Slechts 45 procent van de tandartsen en hun assistenten vraagt na risicovolle prikincidenten om medisch onderzoek ter uitsluiting van bloedoverdraagbare ziekten zoals hiv, hepatitis B, en hepatitis C. Het gaat om incidenten waarbij hij/zij in contact komt met veel bloed van de cliënt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt Sp!ts. Epidemioloog Paul van Wijk bij het VU medisch centrum en Peter Schneeberger, arts-microbioloog bij het Jeroen Bosch-ziekenhuis, keken naar incidenten, waarbij de tandarts in contact komt met veel bloed van de cliënt. Een derde van de tandartsen maakt jaarlijks zo'n incident mee.

Eerste studie in Nederland
De onderzoekers analyseerden cijfers uit 2008 van PrikPunt, een landelijk opererende organisatie waar men prikincidenten kan melden en advies kan vragen. Daarnaast hielden zij onder 1442 tandartsen een enquête.

'Voor het eerst is in Nederland een studie naar prikincidenten op deze manier onder tandartsen uitgevoerd', aldus Van Wijk. Maar liefst 32 procent van de tandartsen en assistenten geeft aan jaarlijks een prikincident mee te maken, waarbij bloedcontact met de patiënt ontstaat. In 16 procent van de jaarlijks 8000 prikincidenten gaat het om hoogrisico incidenten waarbij veel bloed vrijkomt, berekenden de onderzoekers. De andere incidenten worden als laagrisico beschouwd.

'Zorgelijk'
'Nu hebben weinig mensen hiv, maar het is toch zorgelijk. Ook blijkt dat de vaccinatiegraad voor hepatitis B onder tandartsen en assistenten 88 procent is. Dat zou 100 procent moeten zijn', vindt Van Wijk. Hepatitis B is een leverontsteking, die door vaccinatie voorkomen kan worden. Waarom ook niet voor honderd procent voorkomen dat je door tandarts en/of assistent wordt besmet, vraagt Van Wijk zich af. 'Bij een prikincident gaat het vaak om gebruikte verdovingsnaalden of gebruikte haakjes waaraan de tandarts of assistente zich prikt. Je werkt natuurlijk in een mond, en met scherpe materialen. Een incident ontstaat snel.'

Meer over