Taliban weren vrouwen Kabul uit ziekenhuizen

Vrouwen krijgen van de fundamentalistische heersers in Afghanistan, de Taliban, steeds minder rechten. Nu is hun in de hoofdstad Kabul zelfs het recht ontnomen om behandelingen te ondergaan in ziekenhuizen....

DPA, AFP

PARIJS

Sinds een maand kunnen vrouwen in Kabul geen ziekenhuizen meer bezoeken. Zelfs voor spoedgevallen blijven de deuren gesloten. Momenteel staat er in de stad met 1,5 miljoen inwoners slechts één ziekenhuis met 45 bedden waar zij terecht kunnen. De Taliban wil op termijn ziekenhuizen laten bouwen speciaal voor vrouwen.

Volgens de hulporganisatie heeft het enige vrouwenziekenhuis geen beschikking over stromend water en is de elektriciteitsvoorziening zeer gebrekkig. Ook ontbeert het hospitaal een operatiekamer en een laboratorium. Er mogen geen mannelijke artsen werken.

Artsen zonder Grenzen wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) druk gaat uitoefenen op het orthodoxe regime. Volgens een woordvoerder steunt de WHO financieel de bouw van vrouwenziekenhuizen, maar heeft zij geen voorwaarden gesteld. 'Op zijn minst moeten de vrouwen in andere ziekenhuizen opgenomen kunnen worden, totdat de nieuwe voorzieningen in Kabul gereed zijn', aldus een woordvoerster van AzG.

Artsen zonder Grenzen zegt op zich niet tegen aparte gezondheidszorg voor vrouwen en mannen te zijn (in andere moslimlanden functioneert het systeem zeer goed, aldus een rapport van AzG), maar is ernstig bezorgd dat de maatregelen ertoe leiden dat vrouwen in Kabul veel minder medische zorg krijgen dan mannen. De hoofdstad telt 2679 ziekenhuisbedden, waarvan nu nog geen 2 procent voor vrouwen is gereserveerd.

De WHO liet vrijdag weten een onderzoek te zullen instellen. 'We willen vaststellen in welke mate vrouwen zorg wordt onthouden', aldus een woordvoerder. 'De informatie van AzG is soms tegenstrijdig.' Begin volgende maand zullen WHO-specialisten naar Kabul afreizen.

Artsen zonder Grenzen heeft de WHO al eerder bekritiseerd omdat de organisatie te nauw zou samenwerken met de Taliban. Andere VN-organisaties, zoals Unicef, hebben hun banden met de regering in Kabul juist verbroken vanwege de wijze waarop vrouwen worden behandeld.

De Taliban, die een zeer strikte interpretatie van de Koran naleven, hebben al eerder het onderwijs voor meisjes verboden. Vrouwen mogen niet meer werken en moeten zoveel mogelijk gescheiden van mannen leven.

Meer over