Talentvolle CID-rechercheur verloor zichzelf in corruptie

Voor zijn arrestatie in februari 1996 stond Richard L. te boek als een van de meest talentvolle rechercheurs van de Rotterdamse criminele inlichtingendienst (CID)....

Dezelfde Richard L. (35) staat vanaf vandaag voor de rechtbank in Rotterdam terecht wegens corruptie. Hij zou geheime dossiers hebben verkocht aan criminelen en hen hebben geprobeerd te chanteren met belastend materiaal uit justitiële onderzoeken.

Politie en justitie in Rotterdam zijn van mening dat hier een corruptieschandaal van uitzonderlijke omvang aan de orde is. L. weerspreekt dat hij een rotte appel in de mand is. 'De zaken die hem worden aangewreven, lagen in het verlengde van zijn werk voor de CID', vindt zijn advocaat mr. B. van Eijck.

Tijdens een pro-formazitting haalde Van Eijck enkele weken terug het eerste succes voor zijn cliënt binnen. Hij eiste publiek verhoor van een aantal getuigen. Ondanks verzet van het Openbaar Ministerie, stemde de rechtbank daarmee in.

Het zal vandaag leiden tot een curieuze optocht van betrokkenen: CID-collega's van L. vermomd en sprekend met stemvervormer, CID-officier van justitie mr. R. de Groot, plus de drugshandelaar die de politie hielp bij het in de val lokken van L.

De Rotterdamse politie, meermalen geconfronteerd met het weglekken van gevoelige informatie naar de onderwereld, begon L. in de loop van 1995 te verdenken. Op 7 februari verkocht L. in een shoarmazaak voor tien mille vertrouwelijke gegevens aan een drugshandelaar en werd daarbij op heterdaad betrapt. Hij wist niet dat de tegenpartij zich voor het karretje van de politie had laten spannen.

De gelauwerde Rotterdamse CID-rechercheur was de directe vertrouweling van mr. R. de Groot en hem behulpzaam bij het runnen en controleren van een netwerk van criminele tipgevers en informanten. Een van die informanten kreeg hij in de schoot geworpen door twee Haarlemse collega's, die tijdens de parlementaire enquête Opsporingsmethoden een hoofdrol speelden: het 'koningskoppel' Langendoen en Van Vondel.

Die connectie leidde ertoe dat ook Rotterdam zijn eigen IRT-affaire kreeg: de operatie Bever, waarin de politie twintigduizend kilo softdrugs liet doorgaan zonder dat dit leidde tot vervolging. De operatie werd stopgezet toen bleek dat de informant bij deze geleide afzet van drugs miljoenen had verdiend.

Lange tijd is gesuggereerd dat L. uit frustatie over het mislukken van het Bever-onderzoek bewijsmateriaal is gaan verkopen aan criminelen. In de Korpskrant van de politie Rotterdam-Rijnmond werd gesteld dat uit psychiatrisch onderzoek zou blijken dat Richard L. tot zijn dubieuze praktijken was gekomen 'omdat hij zich verloor in zijn eigen realiteit'.

Hoe groot de schade is als gevolg van de vermeende corruptie blijft vooralsnog onduidelijk. In aanvang werd L. in verband gebracht met een serie onderzoeken die voortijdig waren vastgelopen. Uiteindelijk bracht justitie twee zaken tegen hem in, waarin volgens het OM hard te maken is dat L. met cruciale gegevens uit politiebron criminelen benaderde.

Daarbij hoort ook de chantage van Cock S., een lokale drugsbaron. L. eiste van hem twintig mille. Als S. niet betaalde. zou L. zijn vrouw het bewijs van overspel in handen spelen.

Van Eijck zet vooral vraagtekens bij de wijze waarop justitie de zaak tegen zijn cliënt heeft proberen rond te krijgen. 'Er is gebruikgemaakt van opsporingsmethoden die mijns inziens niet rechtmatig zijn.' Daarnaast werd er volgens de raadsman een vals proces-verbaal tegen L. opgemaakt.

In de aanloop naar het proces vocht Van Eijck vergeefs de inbeslagname van geheime stukken aan, die L. bij het advocatenkantoor had gedeponeerd. L.'s verdediger verwacht vooral veel van het logboek dat verdachte jaren bijhield van de activiteiten die hij voor de CID in Rotterdam ontplooide. 'Dat zal veel duidelijk maken', voorspelt Van Eijck.

Meer over