Tal van '11/3'-ceremonies Madrid

Met ceremonies variërend van klokgebeier tot een fatwa van Spaanse moslimleiders heeft Madrid vrijdag de aanslagen herdacht waar precies een jaar geleden 191 mensen bij omkwamen....

AFPAP en Reuters

Nabestaanden van de slachtoffers hadden de plechtigheden sober willen houden. Om 7.37 uur, het moment dat vorig jaar de eerste van vier forenzentreinen ontplofte, werden ze dan ook onaangenaam geraakt door het tien minuten durende klokgeschal van alle 650 Madrileense kerken. 'Zó hoeven we er niet aan herinnerd te worden', zei een woordvoerster.

De nabestaanden waren ook niet vertegenwoordigd bij de officiële opening van het Bos der Afwezigen, waarin voor elke dode een cypres of olijfboom was geplant. Daar zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat de hele wereld meehuilt om de slachtoffers. De Marokkaanse koning gaf acte de présence - de meesten van de 22 verdachten die vastzitten zijn Marokkaans - en in Brussel en Washington waren herdenkingen waarbij terrorisme opnieuw scherp werd veroordeeld.

De Spaanse moslimkoepel deed dat ook door met een fatwa Al Qa'ida en haar leider Osama bin Laden te veroordelen. Deze terreurorganisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. 'Daarmee hebben ze zich buiten de islam geplaatst', aldus de Islamitische Commissie, die de Spanjaarden bedankte voor het onderscheid dat zij maakten tussen moslims en moslimterroristen.

'Er is ons en de moslims zoveel slechts overkomen, dat ik ga bidden', zei ook Guillermina Estevez, die tegenover het Atocha-station woont waar de meeste slachtoffers vielen. Net als miljoenen andere Spanjaarden stond ze vervolgens stil op straat, vijf minuten lang. Om daarna gedecideerd in applaus uit te barsten.

Meer over