Surinaamse tabouli


Ingrediënten


Voor 2 personen
Een ons bulgur
een paar bosuitjes met groen
2 tomaten
paar eetlepels olijfolie
versgemalen zwarte peper
paar eetlepels citroensap
zout
3 takjespeterselie
100 gram verse munt
?liter water


Nooit geweten dat de Surinaamse keuken, die toch behoorlijk multicultureel is, ook een Libanese tak heeft. Hindoestaanse roti, Javaanse bami en nasi, Creoolse bruine bonen met rijst, en Chinese tjauw min (nasi) zijn min of meer bekend, maar wat de kleine groep Libanezen heeft te bieden niet. Op de website van Sranang Kukru, gewijd aan de Surinaamse keuken, staat welgeteld één recept. Ruim 25 duizend hits voor Bami Saoto, een heldere kippensoep uit de Javaanse keuken als goede tweede, en nasi goreng als derde met bijna 22 duizend hits staan bovenaan de toptwintig van gerechten. Libanezen vormen in Suriname maar een kleine groep, met naar schatting vijfhonderd leden. Ze werken vooral in de textielhandel en vormen een eigen groep in de Surinaamse economische structuur. De helft van de Libanezen woont in het buitenland, dus het is niet zo gek dat ze ook in Suriname zitten, waar ze via Cayenne terechtkwamen. De meesten zijn afkomstig uit Bazhoun, een maronitisch christelijk dorp. Van daaruit zijn bewoners over het hele Caribische gebied uitgewaaierd en zij onderhouden een eigen netwerk. De Libanezen zijn succesvol. Van remigratie naar Libanon is geen sprake en veel Arabisch wordt er niet meer gesproken . Ook de keukentradities hebben kennelijk geen grote sporen nagelaten. Zelfs niet in het boekje 'de avontuurlijke Surinaamse keuken' (Trichis Publishing, 14,95) komt het niet voor, zelfs geen hummus. Het boekje wil meer bieden dan roti, bakkeljauw of kousenband en ook waterkip en boomkip komen aan de orde. Maar de klassiekers uit de verschillende keukens staan er allemaal in, plus een ingrediëntenlijst, voorgerechten, nagerechten en Surinaamse dranken. Het is een fraaie vervanger voor het boekje over de Surinaamse keuken dat ooit bij AH lag toen een nieuwe reeks Surinaamse producten werd ingevoerd, die na niet al te lange tijd geruisloos werden afgevoerd.

Een recept voor Libanese tabouli op zijn Surinaams. Laat de bulgur wekenen pers het overtollige water eruit, bijvoorbeeld door de bulgur in eenzeef met een lepel aan te drukken. Snij een paar takjes peterselie fijn,wat verse munt, een paar bosuitjes met groen. Doe die bij twee fijngesnedentomaten (de pitjes verwijderd) samen met wat olijfolie, zwarte peper, zouten een paar eetlepels 'lemmetjesap' (citroensap). Het geheel goed vermengenmet de bulgur en en pitabrood bijgeven. Kan als bijgerecht of voorgerechtbij gestoofde Surinaamse gehaktballen. Week twee sneetjes witbrood in eendeciliter melk, knijp het brood uit en prak het fijn. Meng het fijngemaaktebrood door 400 gram gemengd gehakt, samen met drie takjes heel fijngesneden selderie, een halve zeer fijngehakte of geraspte ui, een eetlepelpiccallily, wat nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zout. Kneed hetgeheel goed en maak er balletjes van. Bak ze in een pan in olie mooi bruin,haal de ballen uit het vet en fruit het restant van de ui en tweefijngehakte tomaten erin. Doe een fijngesneden rode peper in de pan meteventueel wat water en stoof de gehaktballen in een minuut of vijftiengaar.

Henk Müller


Meer over