Stroomvreters

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Handige jongens zijn onontbeerlijk bij het aanleggen van een beetjehennepplantage. Jongens met verstand van zaken, van het clandestienaftappen van stroom bijvoorbeeld. Een illegaal lijntje naar de hoofdkabelin de straat bespaart kosten en vermindert het risico op ontdekking; demeterstand zou anders astronomisch oplopen. Want stroomvreters zijn het,die lampen, van 400 of 600 watt.

De bekabeling in de kelderplantage van hennepkweker Tys oogtprofessioneel. Een blauwe kabel loopt naar de straat, aangesloten tussenhoofdzekering en meterkast. Is over nagedacht: de hoofdzekering werkt nog,maar het verbruik komt niet op de meter. Soms is de aansluiting gemaaktvóór de hoofdzekering, wat het brandgevaar vergroot. Het gilde derprutsers laat de kabels vaak voor wat ze zijn, en rommelt met de meter. Bijillegale aftap wordt de kabel in de straat 'gepeld', zegt Jan Arendsen,fraudebestrijder bij het energiebedrijf Nuon. Een stukje van hetbeschermende omhulsel wordt weggehaald om de aansluiting met de huiskabelte maken. Levensgevaarlijk.

In 2005 werd in totaal ongeveer 350 miljoen kilowattuur gestolen, voorzo'n 150 miljoen euro. Je kunt er 300 duizend gezinnen mee van stroomvoorzien. Negentig procent van de aftap komt op conto van de illegaleagrarische sector in Nederland: de hennepkwekerijen.

De energiebedrijven hebben eigen fraudeteams. Ze rijden metinfraroodcamera's door verdachte straten om warmtebronnen op te sporen, zedoen netmetingen en onderzoeken tips en klachten. Zonder de politie gaanze nergens binnen.

Op de kwekerij van Tys wordt geen risico genomen. Ook op dekantoorlampen zitten tijdschakelaars. Dagelijks rijdt hij langs, al hoefthij zijn groene vrienden in het souterrain geen water te geven. Als hetkantoorlicht brandt, gaat hij met een gerust hart naar huis.

Nell Westerlaken

Meer over