LezersbrievenZaterdag 20 juli

Straalmotoren met katalysatoren of roetfilters heb ik nog niet gezien, dus erg schoon zullen de uitlaatgassen ook niet zijn

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 20 juli.

Redactie
null Beeld Hans Klaverdijk
Beeld Hans Klaverdijk

Brief van de dag: Schiphol, stap over op hoogspanning

Schiphol wil uitbreiding van het aantal vluchten ‘verdienen’ met nieuwe zuinige en stille vliegtuigen. Afgezien van het feit dat vliegtuigen niet zo snel worden vervangen (KLM moet de laatste van de bestelde 737’s van de oude generatie zelfs nog ontvangen), betekent dat dus dat het bij de vliegtuigmaatschappijen komt te liggen. Schiphol doet helemaal niets.

Ik stel voor dat Schiphol het gaat verdienen met het uitbannen van taxiënde vliegtuigen. Een vliegtuig verbruikt veel brandstof bij het taxiën. Een rit naar de Polderbaan kost 50 tot 100 liter bij een modern klein vliegtuig, bij een ouder groot toestel als de 747 het tienvoudige.

Straalmotoren met katalysatoren of roetfilters heb ik nog niet gezien, dus erg schoon zullen de uitlaatgassen ook niet zijn. Waarom geen elektrische voertuigen inzetten?

Ze bestaan allang (de Taxibot die Lufthansa op Frankfurt gebruikt), en als de eerste de beste Volvo of Mercedes voetgangers kan herkennen en de auto automatisch tussen de lijntjes weet te houden, dan moet een zelfrijdende versie ook te maken zijn in de sterk gereguleerde omgeving van een luchthaven met overal mooie duidelijke strepen op de grond.

Lijkt me een uitgelezen kans voor een combinatie met partijen zoals VDL Groep (internationale industriële bedrijvengroep met een hoofdkantoor in Eindhoven, gericht op onder meer autoassemblage en bussen, red.) en een technische universiteit.

Eduard Tulp, Amersfoort

Schulden stoken

Met de gaspenning kon je vroeger ten minste geen schulden maken stond er in de Volkskrant (Economie, 18 juli). Nou, mijn vader zou zeggen: ‘Echt wel!’ Opgegroeid in Amsterdam in de crisistijd hadden ze ook een muntjesmeter. Als de munt (en het geld) op was, namen ze een zinken stuiver, knipte hier een inkeping in en stoken maar!

Als de meteropnemer later de meter kwam legen en de stuivers zag, moesten die alsnog worden betaald. Maar als er geen geld was, tsja, het gas was al verstookt... Dus bleef er niet veel meer over dan het dan maar op te schrijven. Overigens is in de heerlijke, Engelse, serie Stephtoe and Son (de originele van stiefbeen en zoon) een scène waarin de vader in een bakje buitenlandse munten op zoek gaat naar een munt die in de meter past − wat de zoon doet verzuchten dat ‘onze gasmeter meer buitenlandse valuta heeft dan de bank van Londen’.

Frits Lebrechthausen, Langeraar

null Beeld Hans Klaverdijk
Beeld Hans Klaverdijk

Rechtsisten

Naar aanleiding van het artikel ‘Hoeveel invloed heeft Amerikaans religieus-rechts in Europa?’ van Wim Bossema (Opinie & Debat, 18 juli), wil ik wijzen op een recent verschenen boek van de socioloog Abram de Swaan getiteld Tegen de Vrouwen, met als ondertitel ‘De wereldwijde strijd van rechtsisten en jihadisten tegen emancipatie’.

Voor degenen die meer willen lezen over de achtergronden, beweegredenen en strategieën van rechtsgeoriënteerde groeperingen in vroegere en tegenwoordige tijden, is dit boek volgens mij een interessante aanvulling op het artikel.

M. Alta, Haarlem

Wie doet het met wie?

Ik lees met veel belangstelling elke keer de artikelen van Bart Koetsenruijter en Bard van de Weijer over auto’s, ‘Blik’. Toch zou ik meer specifiekere informatie willen krijgen dan alleen rij-impressies. Welke auto koop ik eigenlijk echt?

Bijvoorbeeld: welke merken wisselen onderling essentiële onderdelen uit? Gebruikt Volvo echt Opel-motoren? In hoeverre is Hyundai een goedkopere Mitsubishi? Welke onderdelen wisselen Renault en Nissan uit? Wat is de overeenkomst tussen de kleinste modellen van Toyota, Citroën en Peugeot? Wat is de overeenkomst tussen VW, Seat en Skoda? Zo ook met Fiat en Lancia.

Kortom wie doet het met wie? Wat ook belangrijk ‘bliknieuws’ is: waar de diverse modellen worden gemaakt. En welke auto’s vervuilen het meest (niet ingedeeld in ‘klassen’). Waarom zijn Japanse auto’s qua techniek het beste?

John van Duin, Lelystad

Schaker De Ligt

Matthijs de Ligt was vóórdat hij voetballer werd even tennisser en hockeyer (Ten eerste, 18 juli). En hij was toen ook een ‘begenadigd schaker’. Dat is best grappig aangezien hij, zo blijkt uit het vervolg, een jaar of zes moet zijn geweest. Toch fijn om te weten, van dat bescheiden schaakverleden: kan voetbalgrootmeester De Ligt het journaille er eens op wijzen dat een taaie voetbalwedstrijd geen ‘schaakspel’ is. Een partij schaak kan immers net zo enerverend zijn als een spectaculaire pot voetbal.

Arne van Mourik, denksportfilosoof, Zeist

Pensioenmotivatie

Wat ik vooral mis in de huidige, opnieuw actuele, pensioendiscussie is dat pensioenen al 11 jaar − vanaf 2008 − niet meer meer zijn verhoogd. Je zou denken dat dit al een enorme besparing moet hebben opgeleverd. Maar nee, er wordt gemotiveerd uitgelegd waarom er nu toch moet worden verlaagd.

Volgens mij worden we met motivatie belazerd.

Paul Sotthewes, Limmen

Niet niks

Het ‘niksen’ wordt lifestyle (Opinie & Debat, 18 juli). Ik geloof het waarachtig ook nog. De eerste zelfbenoemde niksologen zijn immers al opgestaan en voelen zich kennelijk geroepen ons ongevraagd te adviseren hoe optimaal te niksen. ‘Kom er eerlijk voor uit’, ‘goed oefenen’, ‘langzaam opbouwen’, ‘bed het in in je werkcyclus’ en ‘wandelen is de ideale vorm’. En ja hoor, er wordt weer een onvermijdelijke filosoof uit de mottenballen gehaald om de ernst ervan te benadrukken.

Zullen we alsjeblieft afspreken dat we één klein terreintje breed omgrachten tegen coaches, adviseurs en andere problemeurs? Laten we ons geen schuldgevoel, moeilijkheden en hulpeloosheid aanpraten waar zij dan weer gewichtig oplossingen voor aan de mens kunnen brengen − en dat ongetwijfeld niet voor niks. Als we iets zelf vast wel kunnen of kunnen bedenken, dan is dat niks.

Henk Schut, Leeuwarden

Taartfondant

Altijd al willen weten wanneer columniste Sarah Sluimer zich de fondant op mijn taart zou voelen.

Nu weet ik het en het staat op de voorpagina van de Volkskrant (V, 19 juli). Dank voor dit belangwekkende nieuws.

Albert Duinkerken, Groningen

Gebruiker? Dan schuldig

Rosa en Rogier leven bewust: op groene stroom, eten zo min mogelijk vlees, scheiden hun afval en pakken liever de fiets (Zaterdag, 13 juli). Hoe opportunistisch.

Diezelfde Rosa en Rogier leveren de samenleving een hoop ellende die niet in verhouding staat tot hun zogenaamde bewuste levensstijl. Nog afgezien van het dumpen van drugsafval zijn zij mede verantwoordelijk voor alle (vergis-) moorden en criminaliteit. Zij houden de narcoticamaffia in stand met hun gedrag, maar beweren dat ze er niemand mee tot last zijn.

Hoogopgeleid als ze zijn is het toch treurig dat dezelfde mensen ach en wee klagen als er weer eens in het wilde weg wordt geschoten in Amsterdam. Rosa en Rogier jullie zijn als gebruikers even schuldig − maar volgens hen ligt de schuld in het systeem.

Ga dat later maar eens aan je kinderen uitleggen.

Jan Berndsen, Wijk bij Duurstede

Het laatste woord

Met stijgende verbazing las ik het verhaal van Titia Wittenberg (Opinie & Debat, 18 juli). Ouderlijke inspraak op het proefwerk- of examencijfer van kindlief. Kan het nog gekker in dit land?

Overleg met ouders en hen informeren prima. Maar de leerkracht hoort het laatste woord te hebben. Klaarblijkelijk heeft het wijdverbreide geïnstitutionaliseerde wantrouwen nu ook in het onderwijs toegeslagen. Of is er sprake van overdreven democratisering waarbij ouders mede de cijfers van hun kroost mogen bepalen? Geen wonder dat belangstelling van jongeren voor het onderwijsvak tanende is. Van dit soort overdreven rechten van ouders wil je als professional geen last hebben. Kinderen in toom houden en wat bijbrengen is al lastig genoeg.

Rob Riedijk, Nuenen

Indianen

Trump: alleen de indianen mogen blijven!

Armand van Ommeren, Bavel

Toelatingstoets

Begrijpelijk dat de heer Tillema (Opinie & Debat, 15 juli) het opneemt voor zijn dochter die graag de Pabo wil doen, maar daarvoor eerst ‘nodeloze’ toetsen moet doen. Zijn argumenten tonen aan waarom die toelatingstoets zo belangrijk is. Ongetwijfeld heeft zijn dochter enorm haar best gedaan om haar havo-diploma te halen.

Wat mij verbaast is dat zij, ondanks het feit dat zij al lang vastbesloten was om het onderwijs in te gaan en met een vader die daar zelf heeft gewerkt, toch een paar essentiële vakken heeft laten vallen. Heel Nederlands om dan te gaan klagen over de toelatingstoets en alles op te hangen aan haar motivatie. Het argument van de heer Tillema, zelf oud-leraar, laat zien hoe het basisonderwijs aan niveau heeft ingeboet: als een docent voldoende zou hebben aan de informatie voor een vak zoals die in de methode staat, gaat de onderwijskwaliteit nog verder achteruit.

Jan Notten, Waalre

Die ene patiënt

Al vaak heb ik bij het lezen van de de rubriek ‘Die ene patiënt’ gedacht: dit is aanbevolen leeswerk voor alle artsen en verpleegkundigen in opleiding. Het stuk van kinderarts Hugo Heymans (‘Een meisje alleen’) heeft mij zo getroffen, dat ik die gedachte maar eens verwoord.

Marijke Heijloo, Heemstede

Meer over