Stopkauwgom

Geleidelijk stoppen levert geen voordeel op: het advies van onder andere kauwgomfabrikant Nicorette ‘eerst te minderen met kauwgommetjes om vervolgens gemakkelijker helemaal met roken te kunnen stoppen’ werkt niet....

Zwitserse epidemiologen van de universiteiten van Genève en Lausanne volgden 314 straffe rokers in de buurt van Genève en Vaud tijdens hun eerste stopjaar. De Zwitserse rokers, opgeroepen op een anti-rookwebsite en in krantenadvertenties, verstookten gemiddeld 23,7 sigaretten per dag.

De helft van de rokers, aangewezen door een dobbelsteen, prikte een datum om te stoppen. Pas na die stopdag begon de nicotinekauwgomkuur om verslavingsverschijnselen te dempen. De andere helft begon vier weken voor die geplande stopdatum alvast nicotinekauwgommetjes (van Nicorette) te slikken, terwijl tegelijkertijd het aantal sigaretten geleidelijk werd verminderd tot de helft van het oorspronkelijke aantal op de geplande dag van stoppen – conform de ‘eerst minderen dan stoppen-methode’ van Nicorette.

Een maand na de stopdag rookte in de eerste groep 42 en in de tweede groep 44 procent van de deelnemers nog steeds niet. Na een jaar was dat tot 19,4 respectievelijk 20,8 procent afgenomen. Dit is succesvoller dan stoppen zonder nicotinevervanger, blijkt uit ander onderzoek.

Er is dus geen verschil in effectiviteit tussen direct stoppen met kauwgomhulp en afbouwend stoppen. Van de deelnemers gebruikte 10 procent na een jaar nog kauwgom. De stoppers waren na dat jaar 4 kilo aangekomen.

Worden nicotinepleisters gebruikt, dan levert de aanpak ‘geleidelijk stoppen en alvast wat plakken’ wel voordeel op, schrijven de Zwitserse auteurs na een literatuuranalyse. ‘Omdat dan de concentratie nicotine in het bloed de hele dag gelijk blijft; er zijn dan geen nicotineloze perioden met extra verslavingsverschijnselen’, aldus de Zwitserse onderzoekers. ‘Een sigaret levert dan minder voordeel op.’

Gaan de makers van Nicorette-kauwgom nu alleen ‘in één keer stoppen’ propageren?

Producent Johnson & Johnson, sinds kort eigenaar van Nicorette, moet het antwoord schuldig blijven. Het Zwitserse artikel wordt bekeken door de verantwoordelijke experts van de Amerikaanse multinational, laat een woordvoerder weten.

Verzekeringsmaatschappijen zullen vanaf 1 januari anti-rooktherapieën vergoeden, is de verwachting. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier mensen die een stoppoging wagen daar gebruik van maakt. De minister van Volksgezondheid, Ab Klink, zal vermoedelijk voor de zomer beslissen of deze behandelingen in het basispakket komen, conform het positieve advies van het College voor Zorgverkeringen (CVZ) van eind april aan de minister.

‘Pillen en praten’, karakteriseert het CVZ geïntegreerde therapieën waarbij nicotinevervangers worden voorgeschreven, zoals pleisters en kauwgom.

Meer over