WeekendwijsheidJan Heemskerk

Stop de zelfsabotage, omarm verandering

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week: Jan Heemskerk over de angst voor verandering.

Margot C. Pol
Jan Heemskerk Beeld heemskerk
Jan HeemskerkBeeld heemskerk

Jan Heemskerk (56), columnist en auteur: ‘Ik heb nou eenmaal zware botten, goed gereedschap hangt onder een afdakje; als ik me al bewust was van het feit dat ik behoorlijk zwaar was geworden, deed ik het af met geintjes. Mijn vrouw houdt toch wel van me, nog zo een. Nou, die van mij dus niet onvoorwaardelijk. ‘Ik vind je niet meer zo aantrekkelijk als je dik wordt’, zei ze op een dag. Natuurlijk schrok ik. Maar ik dacht ook: het valt toch wel mee, ik ben toch nog redelijk slank en charmant? Inderdaad, ik zou zo best oud kunnen worden, constateerde de diëtist waar ik naartoe ging, maar dan wel inclusief diabetes, een veel te hoge bloeddruk, overtollig orgaanvet en zo nog een paar gegarandeerde sfeerverpesters. Ik woog 111 kilo en schrok mezelf de pleuris: dat ik het zóver had laten komen.

Toen ben ik dus gaan sporten, beter gaan eten en gestopt met drinken: inmiddels ben ik 23 kilo lichter. Was dat nou zo moeilijk, denk ik achteraf. Alle argumenten die mijn brein al die jaren aandroeg: dat ik alleen maar sla zou mogen, zonder drank geen vrienden meer over zou houden, dat mijn leven niet leuk meer zou zijn, ze blijken allemaal kul. Ik was gewoon bang. En met mij vast andere ongelukkige mannen die van binnen huilen om de dikzak die ze zijn geworden, maar door die rottige zelfsabotage alles goedpraten en nog een stukje worst nemen. We hebben zo’n hekel aan en angst voor verandering dat ons kinderachtige brein ons duizend smoezen verschaft om alles bij het oude te laten. En dus, weet ik nu, bagatelliseren we de boel en drukken we onplezierige waarheden weg, met als gevolg dat we dik en ongezond worden. Triest, eigenlijk.’

Meer over