Het eeuwige levenStefan Selhorst

Stefan Selhorst (1931-2020), redder Heidemij en founding father Arcadis

Hij was voorbestemd voor de ambachtsschool, maar deed de mulo en klom naar de top. Stefan Selhorst was vasthoudend en sociaal voelend.

Stefan Selhorst.

Zonder hem was de Heidemij ten onder gegaan en zou het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis er nooit zijn geweest.

Financieel directeur Stefan Selhorst behoedde in 1982 de Heidemij voor een financiële ondergang. De onderneming die ooit als vereniging was opgericht voor de cultivering van de Nederlandse heidevelden, was toen in diepe financiële problemen geraakt door onverantwoorde en oneigenlijke vastgoedspeculaties: van hotels in Brussel en aan de Cote d’Azur tot een boontjeskwekerij in Senegal.

Frank Schreve, de latere bestuursvoorzitter, herinnert zich nog dat hij in 1980 als bestuurslid in dienst kwam van de Heidemij. ‘Stefan stelde meteen het gevoerde beleid ter discussie. Heidemij was te ver weg geraakt van de oorspronkelijke kernactiviteiten: adviseur en uitvoerder van landelijke en stedelijke ruimtelijke planning. Stefan, zoals hij was – recht voor zijn raap – , had de raad van bestuur meermalen gewezen op de niet-adequate financieringsstructuur voor deze diversificatie.’

Toen het twee jaar later misging en de banken de kredietkraan dichtdraaiden, wist Selhorst samen met juridisch adviseur Clarien van Andel en Schreve een reddingsplan op te stellen waarbij de vastgoedpoot werd afgesplitst en in een sterfhuis werd ondergebracht. Hierdoor bleven 8 duizend van de 12 duizend banen bij Heidemij behouden. Schreve: ‘Hij bedacht ook nog een plan om de vierduizend werknemers die hun baan verloren zoveel mogelijk te herplaatsen. Selhorst was niet alleen een kundig cijferaar en een vasthoudende bestuurder maar ook een sociaal voelend iemand.’

In 1990 zou Selhorst met vervroegd pensioen gaan. In 1993 ging de Heidemij naar de beurs en vier jaar later ontstond Arcadis, na de overname van Articon, het ingenieursburo van de NS. Selhorst overleed 10 augustus op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wage­ningen. Twee jaar geleden werd myelo­­fibrose bij hem ontdekt, waarbij het beenmerg onvoldoende rode bloedlichaampjes aanmaakt.

Selhorst werd geboren in Hillegom en groeide op in Haarlem als een na jongste in een gezin met zes zussen. Zijn vader werkte daar als conducteur op de Blauwe Tram, waarvan het laatste lijntje in 1957 werd opgeheven. Eigenlijk was hij voorbestemd om naar de ambachtsschool te gaan, maar vanwege een oogafwijking mocht hij naar de mulo. Hij deed vervolgens de handelsavondschool en een opleiding MO economie. In 1951 begon hij bij het accountantskantoor Ronde en Blikslager. ‘Hij zakte voor het examen MO economie, net een half puntje tekort. Zijn baas zei tegen hem: ‘Maar goed ook, anders krijg je praatjes.’ Hij zei: ‘Binnenkort ben ik weg’, vertelt zijn echtgenote Carla Nijsen.

In 1957 stapte hij over naar de Heidemij waar hij een baan kreeg als medewerker op de hoofdboekhouding. In 1973 was hij opgeklommen tot groepscontroller. Bij zijn afscheid in 1990 zei hij: ‘ De meeste Heidemijers kennen mij als een wat lastige luis in de pels van onze onderneming. Helaas, het is zo.’ Hij had ook met de vut kunnen gaan, maar koos voor vervroegd pensioen zodat hij kon blijven werken. Selhorst zou daarna nog vele interimfuncties hebben, onder meer bij NOCNSF, Papendal, de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem, Koninklijke Horeca Nederland en KPN Vastgoed in Groningen. Hij stak ook daar zijn mening nooit onder stoelen of banken. Schreve zegt dat Selhorst niet alleen de ‘hoofdredder’ van de Heidemij kan worden genoemd, maar ook een van de ‘founding fathers’ van Arcadis.

Selhorst had drie kinderen met zijn eerste vrouw.

Meer over