Stamppotje met sperziebonen


Ingrediënten

1 kg aardappels
500 gr sperziebonen
100 gr spekblokjes
paar teentjes knoflook
2 eetlepels azijn
olijfolie
scheut melk
klont boter
zout
peper
beetje peterselie


Hebben wij weer. Zit zo'n beetje de hele Volkskeukenstaf in het buitenland (lekkere dingetjes proeven, wijn slempen tegen de klippen op, konijnenworst scoren bij dat poeliertje op de markt, even een pastis in het dorpscafé, en daar dan en passant de finish van de Tour de France meepikken op een gammele kleuren-tv, en o ja, vanavond nog even een stukkie koken, als de pet ernaar staat), mogen wij het fort bewaken. En dat doen we niet eens goed, want het handjevol boeken dat ons in deze vrijdagse kookboekenaflevering de zomer door had moeten helpen, blijkt spoorloos verdwenen. Klaar ben je.

Komt bij: nu schijnt de zon misschien, maar vanavond kan het weer hozen, dus wat doe je dan, eettechnisch gesproken? Nu ja, heel simpel natuurlijk: iets met sperziebonen. Ze zijn overal in de aanbieding, ze zien er fantastisch uit, ze komen niet uit Senegal, Egypte of Kenia, maar gewoon uit Nederland, en je zou ze alleen al daarom deze weken elke dag op het menu moeten zetten, wat ook makkelijk kan, want als bijna iedereen op vakantie is, moet toch iemand zich over al die lekkere bonen ontfermen.


Bereidingswijze

Laten we maar zeggen dat dit stamppotje met sperziebonen een zomers stamppotje is, dat er bij elk weertype goed ingaat. Schil de aardappels en kook ze gaar. Maak de sperziebonen schoon (voor zover nodig), snijd ze in pinklange stukken (voor zover nodig) en kook ze gaar.

Neem een koekepan. Doe er een scheut olijfolie in. Plet twee of drie tenen knoflook en snijd ze fijn; bak ze in de olie tot ze goudbruin kleuren en haal ze er dan razendsnel weer uit. Bak daarna in dezelfde olie de spekblokjes mooi bruin niet te snel; de boel moet niet verbranden. Voeg de azijn toe en laat die een paar minuten meekoken, tot hij nauwelijks nog naar azijn ruikt.

Stamp of pureer intussen de aardappelen; beetje melk erbij, royaal boter toevoegen of, voor een iets lichtere versie, een scheut olijfolie. Klop eventueel luchtig met de garde. Doe er een beetje zout bij, heel wat versgemalen zwarte peper, en een handje fijngesneden peterselie.

Schep de bonen door de puree en giet het sausje met spek eroverheen.

Henrico Prins


Meer over