Spinazie met zijdetofu


Ingrediënten


Voor 4 personen
bakje zijdetofu
6 el Kikkoman sojasaus
400 gram wilde spinazie
2 rode sjalotten
schijfje gember
teen knoflook
6 el oestersaus
12 kastanjechampignons
100 gr brede noedels (ongekookt)


Soja heeft een slechte reputatie gekregen door genetische manipulatie. We weten niet precies wat het effect op de lange termijn is op mens en milieu. Gelukkig is er nog genoeg soja verkrijgbaar van niet-genetisch gemanipuleerde herkomst. Let daarom wel altijd goed op het etiket.

Tofu is een perfecte vleesvervanger omdat het, net als vlees, veel hoogwaardige proteïnes bevat. Het bestaat voor ongeveer 36 procent uit proteïne, voor 18 procent uit vet en voor 30 procent uit koolhydraten. Volgens internetbronnen zou het zelfs gezond zijn: het zou een cholesterolverlagende werking hebben en bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker.

Er zijn twee soorten tofu: katoen- en zijdetofu. De katoentofu is de bekendste en overal te koop. Zijdetofu is moeilijker te krijgen, maar een goed uitgeruste Chinese toko of Japanse winkel zou het wel in het assortiment moeten hebben. Zijdetofu heeft een heel andere structuur dan de gewone tofu. Het water is hier niet uit geperst, waardoor het een zachte, zijde-achtige structuur heeft. Een beetje puddingachtig. Je kunt het uitstekend vermalen en als magere basis gebruiken voor allerlei sausjes.

Het volgende recept at ik in Indonesië waar het gemaakt werd met bayem, een soort tropische spinazie. Wij maken het met wilde spinazie, die veel steviger en lekkerder is dan de Hollandse en verkrijgbaar bij veel Turkse en Arabische winkels.

Snij de tofu in blokjes, voeg de Kikkoman sojasaus toe en schep voorzichtig om. Marineer minimaal een paar uur, maar liever een etmaal . Snij de harde stengels van de spinaziebladeren en leg de bladeren in ruim water. Laat tien minuten weken, spoel zeer grondig en laat uitlekken in een vergiet. Snij de bladeren in reepjes en de champignons in kwarten.


Bereidingswijze

Week de noedels in kokend water tot ze zacht zijn, maar nog wel stevig. Fruit de gesnipperde ui, de geschilde en fijngehakte gember en knoflook in neutrale olie op middelhoog vuur. Zet het vuur nu hoog en roerbak de spinazie en de champignons. Als de spinazie geslonken is, oestersaus toevoegen, proeven of het zout genoeg is en anders nog wat oestersaus toevoegen. Bindt het vocht met allesbinder tot een dikke saus. Voeg nu de uitgelekte blokjes tofu toe en roer heel voorzichtig om. Laat een minuut sudderen en eet met de noedels.


Meer over