Spaanse politie rolt ETA-commando op en vindt 200 kilo explosieven

MADRID - De Spaanse politie heeft dinsdag in de provincie Vizcaya in Spaans Baskenland vier mensen opgepakt die worden verdacht van lidmaatschap van de Baskische terreurbeweging ETA. In een door de verdachten gebruikt appartement vond de politie vuurwapens, 200 kilo explosieven en materiaal voor het maken van bommen.

ANP
De Spaanse politie draagt in beslag genomen spullen naar buiten. Beeld afp
De Spaanse politie draagt in beslag genomen spullen naar buiten.Beeld afp

Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba laten weten. Volgens Spaanse media zijn de verdachten twee mannen en twee vrouwen. De politie verdenkt de vier onder meer van betrokkenheid bij de moord op een politiechef in Spaans Baskenland in juni 2009. Rubalcaba zei dat de politie gaat onderzoeken of ze ook bij andere acties van de ETA betrokken waren.

Staakt-het-vuren
De actie tegen de ETA komt bijna twee maanden na het afkondigen van een 'permanent en internationaal controleerbaar staakt-het-vuren' door de terreurbeweging. De regering van de sociaaldemocraat José Luis Rodríguez Zapatero reageerde afwijzend op het aanbod. Madrid vond het voorstel niet ver genoeg gaan.

De ETA strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en in het zuidwesten van Frankrijk. Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de ETA in de afgelopen decennia meer dan achthonderd mensen omgebracht.

Meer over