Soldaten plegen staatsgreep in Sierra Leone

Muitende soldaten in Sierra Leone hebben zondag de democratisch gekozen regering afgezet. De hele dag werden in de straten van de hoofdstad Freetown vuurgevechten geleverd....

Reuter, AP

FREETOWN

Ooggetuigen verklaarden dat Nigeriaanse soldaten die het presidentieel paleis bewaken, in hevige gevechten zijn verwikkeld met de muitende Sierraleoonse militairen, die worden geleid door een groep lage officieren. De Amerikaanse ambassade is met raketten beschoten, zonder dat er slachtoffers vielen. Kantoren van VN-organisaties werden geplunderd. VN-medewerkers zeggen dat alle auto's zijn gestolen.

Ook winkels en bedrijven werden leeggehaald, meestal door mannen in uniform, maar soms ook door burgers, zeggen ooggetuigen. De nieuwe machthebbers stelden een avondklok in en waarschuwden dat alle plunderaars zonder pardon zullen worden doodgeschoten.

Het was gisteravond niet duidelijk hoeveel doden er zijn gevallen bij de staatsgreep. Er waren vier lijken naar het ziekenhuis gebracht.

President Kabbah kwam ruim een jaar geleden aan de macht na vrije verkiezingen, die een eind maakten aan een militaire dictatuur. In november sloot hij een vredesakkoord met het Revolutionair Verenigd Front (RUF) van Foday Sankoh. Daarmee kwam een eind aan een bloedige opstand die vijf jaar had geduurd en tienduizend mensen het leven heeft gekost.

In maart dit jaar brak een machtsstrijd uit binnen het RUF en werd er opnieuw gevochten. Sankoh verblijft al twee maanden in een hotel-suite in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Hij zou onder huisarrest staan op bevel van de Nigeriaanse leider, generaal Abacha, maar zelf ontkent hij dit. Hij zegt te wachten op een gesprek met Abacha.

De coupplegers drongen gisteren op de radio aan op de terugkeer van Sankoh naar Sierra Leone. De vroegere guerrillaleider zei in Abuja nog geen commentaar op de coup te willen geven. 'Ik kan niet zeggen dat ik blij ben, maar ik ben niet verbaasd. Ik was niet door een mens op de hoogte gesteld van deze coup maar ik had een visioen van de Almachtige een paar dagen geleden dat er iets stond te gebeuren in Sierra Leone', zei hij.

Over korporaal Gbori en zijn medestanders zei Sankoh: 'dit zijn mannen die ik in het leger heb opgeleid'. Tien dagen geleden gaf Sankoh te kennen naar Sierra Leone te willen terugkeren. Hij zei dat president Kabbah ten onrechte dacht de vrede te kunnen handhaven door hem buiten het land te houden.

De coup begon met de bestorming van de zwaar bewaakte gevangenis in Freetown. Volgens getuigen werden zeshonderd gevangenen, onder wie enkele militairen die vastzaten op verdenking van een eerdere couppoging tegen Kabbah, bevrijd. Een sergeant, die zei een van de coupleiders te zijn, verklaarde gisteravond dat de muiters de studio's van de staatsradio en -televisie, het parlement en een aantal ministeries bij het presidentieel paleis in handen hadden.

Korporaal Gbori deed op de radio een oproep aan de Nigeriaanse militairen om zich niet in 'binnenlandse aangelegenheden' te mengen. Hij maande de hogere officieren om zich te melden bij de kazerne.

In 1992 kwamen jonge offieren onder leiding van kapitein Strasser met een coup aan de macht. Strasser werd in januari vorig jaar afgezet door generaal Bio, die de macht overdroeg aan Kabbah.

Meer over