Soep van de juf


Ingrediënten


Voor 2 personen
stukje verse gember
3 lenteuitjes
3 ons shanghaipaksoy
2/3 blikje zha cai
6 gedroogde zwarte paddestoelen
1 blok tofu
1 liter warm water
rijstwijn
sesamolie
olie
zout en peper


De Chinese juf gaat weg. Ze gaat verder studeren in Engeland; iets met business. De Chinese les gaat nu verder aan een echte Chinese school, met een boel grammatica en een echt taalboek. Met weemoed gaat het boek van Deh-Ta Hsiung in de kast. Hij onderwijst niet in ingewikkelde vraagconstructies. Maar mede aan de hand van zijn boek over de Chinese keuken bespraken we de heilige drieëenheid (cong-jiang-suan = lenteui-gember-knoflook), de diverse soorten tofu en hoe we de mond van de Keukengod dicht moesten plakken voor het Chinese nieuwjaarsfeest.

Nu geen keukenwijsheden meer. We geven elkaar een afscheidsrecept. Heteerste recept stond maandag 9 januari in de krant, een wortelsoep met kokosdie nu is omgedoopt tot Bai Yun de ju se tang (Oranje soep van de wittewolk). Alleen stond er 'rasp de wortel en snijd hem in stukken', dat hadmoeten zijn: 'rasp of schaaf de buitenkant van de wortel en snijd hem instukken. Er blijft anders weinig wortel meer over om in stukken te snijden,zoals een lezer terecht opmerkte.

De soep van de juf vernoemen we ook naar haar. Ze heet, vrij vertaald,Helder Helder en dat treft, want haar soep is een heldere tofusoep: MingMing de dou fu tang. Eigenlijk moet er nog 'zha cai' achter de dou fu, wanter gaan ook gepekelde groenten in en Chinezen vinden het geen probleem omalleen al aan de naam van het gerecht een mondvol te hebben.

De gepekelde en gepeperde (!) groenten zijn van origine eenspecialiteit uit de provincie Szechuan en worden gemaakt van de knol vande mosterdplant (Brassica juncea). Ze zijn bij de Chinese winkel te koopin blik en in zakjes. De zakjes bevatten echter mosterdgroen dat niet zoscherp gekruid is als de knollen uit blik. Ze zijn allebei bruikbaar enlekker. Bij de Chinese winkel kun je ook nog kiezen uit diverse soortentofu; neem de zachte, die is lekkerder in soep.

De soep van de juf is makkelijk en supersnel klaar, vindt ze zelf, endaarom haar grote favoriet. Zij doet er gedroogde garnaaltjes doorheen, inde vegetarische variant worden dat gedroogde zwarte paddestoelen.


Bereidingswijze

Week de paddestoelen een half uur in warm water en snijd ze daarna indunne reepjes. Laat de zha cai uitlekken en snijd die ook in dunne reepjes.Was de shanghaipaksoy en snijd die in iets bredere repen. Snipper de gemberen snijd de lenteui in ringetjes. Snijd de tofu in blokjes.

Verwarm de wok en laat de olie heet worden. Bak de gember en lenteuitot ze lekker beginnen te ruiken. Voeg de paddestoelen toe, roer, en laatze even meebakken. Roer er dan de andere groenten doorheen. Doe er naarsmaak een scheut rijstwijn bij. Zorg dat de paksoy nog knapperig blijft.Haal dan alles uit de wok en doe de inhoud even in een schaal. Giet hetwater in de wok, laat aan de kook komen en doe de blokjes tofu erin. Kookze ongeveer vijf minuten. Voeg de groenten weer toe, kook nog even kortdoor, breng alles op smaak met zout en peper en druppel voor het opdienennog wat sesamolie op de soep.

Pay-Uun Hiu


Meer over