Sneeuw

Verkeerde zuinigheid dan wel een akelige inschattingsfout bracht uitgeverij Contact ertoe het eerste boek van Nigella Lawson, Nigella Bites, in vertaling uit te brengen als sober paperbackje....

- 'Hoe het moet, kan men leren.

Maar waarom het zo moet, hoort men zelden. En al helemaal niet komen moeders en leermeesters op het idee om het nog eens nader te bezien. Maar koken kan ook anders.' Lezers van deze rubriek herkennen de stijl uit duizenden: die van de tot hun niet geringe leedwezen uit de Volkskrant verdwenen Wouter Klootwijk, alias Ben de Cocq.

In De keuken van De Cocq – Over hoe het moet en anders kan (Inmerc; A 14,95) bundelde hij een groot aantal stukken, bewerkt en door hemzelf geïllustreerd. Over pannen voor mannen, haring met ketchup, zeekoek (van tarwebloem en zeewater), de plofkip, verschuivende graanmomenten en de eigenaardigheid dat kranten wel wijn-, maar geen dropschrijvers hebben.

- Volgens Felix Alen, Vlaams 'feestmeester', is het ook zonder dat de zon aan de hemel staat zeer wel doenlijk buiten te gaan staan koken. Maar is het ook leuk? In het tweede deel van Outdoor Cooking (Terra; A 34,95) behandelt hij 'buiten kokkerellen in herfst en winter'.

In deel 1 werd al van je verwachtvan alles bos of veld in te slepen, koelbox, rookoventje, ingrediënten, om daar de laatste hand te leggen aan de lichtgerookte everzwijnrug met grotpaddestoelen en Pas de Bleu-saus – een trio dat in de kitchenette al nerveus maakt. Het hemd kon er nog bij uit, maar in dit deel is het een eigenaardig tafereel, twee met konijn getooide vrouwen (Davy Crocket-muts, pelsjasje) en een heer in winddicht jack en met hoed, alledrie gehandschoeid, gehurkt in de sneeuw een ratatouille met vis te zien klaarmaken – ruime auto op de achtergrond voor het vervoer van onder meer een omvangrijke vuurplaats.

Klootwijk – die konijn marineert in glühwein van de Aldi – laat ons 'de sloomst denkbare' bruinebonensoep maken 'van niets anders dan gare bruine bonen'. Doe er wat zout bij en een eetlepel biber (gemalen gedroogde pepers van de Turkse kruidenier). 'Meteen is het een soep die je iets doet.'

Meer over