Small Wonders, Certain Women en It Comes At Night

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De specialisten kiezen hun favorieten, van prachtige miniatuurtjes tot een overzicht van Jean Dubuffet.

Scènes uit de legende van St Joris en de draak. Beeld Craig Boyko
Scènes uit de legende van St Joris en de draak.Beeld Craig Boyko

1. Beeldende kunst

Wie eenmaal kijkt, wil blijven kijken. De objecten van de expositie Small Wonders trekken je naar binnen, hoe klein ze ook zijn. Je vraagt je voortdurend af hoe men het in godsnaam heeft kunnen maken, deze fascinerende houtsnijkunst uit de 16de eeuw. Kijken naar gebedsnoten lijkt een beetje op heel geconcentreerd (na)tekenen of gamen: ze maken dat je je directe omgeving vergeet. Geef hun je aandacht, en je krijgt er vakantie van jezelf voor terug.
Stefan Kuiper

Small Wonders, miniatuurbeeldhouwkunst uit de 16de eeuw, Rijksmuseum Amsterdam, t/m 17 september.

2. Fotografie

Fraai overzicht van het baanbrekende werk van de Amerikaanse fotograaf Gordon Parks, belangrijkste fotograaf van de Amerikaanse zwarte cultuur in de 20ste eeuw. Hij was de eerste zwarte fotograaf van het populaire blad Life. Maar ook modefotograaf, filmmaker (Shaft) en schrijver. Alle facetten van een ongelofelijk veelzijdige carrière komen voorbij.
Mark Moorman

Gordon Parks: I Am You. Selected Works 1942-1978, Foam, Amsterdam, t/m 6 september.

3. Film

Er gebeurt niets wereldschokkends in Certain Women. Regisseur Reichardt vraagt geduld van de kijker, die zich intussen kan laten meevoeren door het fraaie camerawerk en het dagelijkse ritme van de hoofdpersonen. De beloning daarvoor is groot. De finesses van het acteerwerk, de kleine maar waardevolle lessen over het leven en de wijze waarop Reichardt haar personages beschouwt, scherp en vol mededogen, maken Certain Women tot een bedachtzaam meesterstuk.
Pauline Kleijer

Certain Women.
Regie Kelly Reichardt.

4. Film

Regisseur Shults slaagt erin zijn film op te tillen. Dankzij een uitmuntend spelende cast (met een kleine rol voor Riley Keough, de kleindochter van Elvis Presley die met interessante keuzen langzaam haar weg in de internationale filmwereld lijkt te vinden) en uitgekiend camerawerk, dat leidt tot de fijnbesnaarde verbeelding van dreigend onheil. Vooral de nachtscènes - gesluip met zaklamp en olielantaarn door het bos - zijn fraai. Wat zich daar verstopt in het donker, pulkt aan het laagje beschaving van de overlevers. Dat zie je niet alleen, je gelooft en voelt het ook.
Berend Jan Bockting

It Comes at Night. Regie Trey Edward Shults.

5. Film

Geheide zomerhit: videoclipachtig spektakel vol achtervolgingen die sterk doen denken aan parkour, de sprongkunst waarbij nonchalance, doodsverachting en uitsloverij samenkomen. En dan ook nog de muziek. Waaronder Hocus Pocus van Focus en, natuurlijk, Golden Earring. Baby driver swingt.
Bor Beekman

Baby driver. Regie Edgar Wright.

6. Beeldende kunst

Deze zomer wordt op drie plekken in Amsterdam aandacht besteed aan de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985), een laatbloeier die de kunst opnieuw wilde uitvinden door in zijn schilderijen te experimenteren met materialen als gips, bladeren, zand, teer en cement. In de tuinen van het Rijks zijn beelden te zien, het Stedelijk toont in twee zalen zijn volledige collectie Dubuffet en het Outsider Art Museum laat Dubuffets inspiratiebronnen zien (hij verzamelde kunst van niet- kunstenaars, zoals kinderen, gedetineerden en psychiatrische patiënten, en muntte de term art brut).
Anna van Leeuwen

Tijdens de zomerstop van Sir Edmund, t/m 19 augustus, verschijnen de cultuurtips op vrijdag in het katern V.

Jean Dubuffet in de Rijksmuseum-tuinen, Amsterdam, t/m 1 november. The Deep End, Stedelijk Museum, Amsterdam, t/m 7 januari. De lijst van Dubuffet, Outsider Art Museum, Amsterdam, t/m 24 september.

Meer over