Slopen van Barbie blijkt doodnormaal overgangsritueel

Verguisd in moslimlanden vanwege haar ranke taille, voluptueuze boezem en blonde haren, en nu ook slachtoffer van vreselijke verminkingen: Barbie heeft het zwaar te verduren....

Barbiepoppen worden kaalgeplukt, onthoofd, verbrand,gevierendeeld of sterven - als summum van gewelddadigheid - eenpijnlijke dood in de magnetron. De wreedaardige jonge eigenaarsvinden het allemaal heel normaal. 'Kinderen vinden het cool omde pop te roosteren of in stukken te breken', aldus onderzoeksterAgnes Nairn van de universiteit van Bath, die bij kinderentussen 7 en 11 onderzoek deed naar hun gevoelens voor hun(merk)speelgoed.

Hakt ook uw kroost tot uw afgrijzen geregeld een van de inhuis rondslingerende Barbies aan stukken? De kans dat het psychopaten in spe zijn, blijft gering, zegt Nairn. 'De meestemeisjes zien de pop als een levenloos voorwerp, eerder dan alseen geliefkoosd speeltje. Vanuit hun standpunt is een Barbiekapotmaken te vergelijken met een blikje verpletteren om het terecyclen.'

Dachten de jongens uit het onderzoek met enige affectie ofnostalgie aan hun verzameling Action Men of GI Joe's, de meisjesbleken vrij unaniem in hun afkeer voor de collectie barbiepoppenin de slaapkamer. Een soort overgangsritueel, concludeert Nairnterstond. 'Barbie blijkt plots te baby-achtig, haar verwerpenis een manier om af te rekenen met de kindertijd.' Kortom: methaar mierzoete imago heeft het poppetje de gruwelijkefolterpartijen allemaal over zichzelf afgeroepen.

Dat liet Mattell, de producent van Barbie, niet over zich heengaan. 'Miljoenen meisjes over de hele wereld spelen dolgraag methun barbiepoppen - in tegenstelling tot het kleine groepje uithet Britse onderzoek - en zullen dat in de toekomst ook blijvendoen', was de prompte reactie van de speelgoedfabrikant.

Intussen gaat de Barbie-genocide achter de gesloten deuren vande kinderslaapkamer uiteraard onverminderd door.

Meer over