Slavink


Ingrediënten

Slavinken, kant en klaar gekocht of zelf gemaakt (zie
1 a 2 uien, in halve ringen
boter
een scheut sterke kippenbouillon van een blokje
salie, liefst vers
marsala of witte wijn
eventueel allesbinder of maizena


Het is een gruwelijk doch onontkoombaar mechanisme: Hoe lekkerder en uitgebreider je kookt , des te minder eten je kinderen ervan en des te harder zeuren ze om verwerpelijke versnaperingen in het genre cocktailworstjes, koelvakpoffertjes of happy meals. Zelfs de hardnekkigste kookfanaten laten zich uiteindelijk door het ouderschap meeslepen in een maalstroom van appelmoes, aardappelpuree en in olijke vormpjes uitgestanst , zwaar gepaneerd slachtafval. Dat is voedingskundig nog op het nippertje aanvaardbaar en er komt tenminste geen gezeik van. Echte diehards proberen nog wel eens apart te koken voor ouders en kinderen, waardoor de gezinsmaaltijd zich in Camp David-achtige sfeer voltrekt: de beide partijen proberen zo min mogelijk walgende blikken op elkaars bordjes te werpen, maar echt gezellig wordt het niet. Bovendien geeft het een boel extra werk. Zeker in een gezin waar vader alleen op zondag het vlees komt opeten, geef je als moeder door de week de moed maar op, en schuift, dromend van pikant gewokte schaaldieren en incourante bladgroentes, gelaten de bloemkool met braadworst in je uitgeputte hoofd. En wat blijkt? Zo erg is het eigenlijk niet.

Mijn kinderen vertonen bijvoorbeeld een kleinburgerlijke hangnaar slavinken. Nu heb ik daar natuurlijk op snobistische grondenvan alles tegen in te brengen, maar de harde feiten zijn toch dateen slavink, mits van onverdachte komaf, best lekker is, en tweenóg lekkerder. Een leuke tip voor wie zijn kinderen tegen beterweten in iets culinairs wil bijbrengen: zelf slavinken maken isontzettend makkelijk, een 4-jarige kan het. Kwestie van een pondgehakt half-om-half naar eigen inzicht kruiden, zes rolletjeservan draaien en die elk in 2 à 3 reepjes ontbijtspek (ofpancetta) rollen. Plakt vanzelf, en je kunt het smakenpaletaanpassen van oosters naar Italiaans of wat dan ook. Heerlijk.Je hoopt bijna dat ze een stukje laten liggen, dat je dan laterop de avond uit de gestolde jus kunt losbreken. Hoewel, dat isbij slavinken een probleem: er komt geen behoorlijke jus van.Maar daar is met een beetje goede wil wel iets aan te doen.


Bereidingswijze

Braad de slavinken aan in een ruime koekenpan met wat heteboter. Leg de uienringen erbij en laat die onder omscheppen 5minuten meefruiten, evenals de fijngesneden salie. Giet nu eenflinke scheut marsala in de pan en een scheut kippenbouillon.Leg een deksel op de pan en laat alles een kwartiertje sudderen,tot vinken en uiringen gaar zijn. Check of het niet droogstaat,voeg dan nog wat bouillon toe. Proef de saus op zout en peper,bind eventueel een heel klein beetje (laat het geen dikke papworden) en dien op met andere kindvriendelijkemaaltijdcomponenten.


Meer over