Slaapwiet

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Tys heeft in zijn kelderplantage een 'eenvoudig indicaatje' staan.Makkelijke plant, sterk, en met een gemiddelde opbrengst. Ook gunstig: deindica is een kortbloeier. Met een week of negen kun je oogsten.

In de coffeeshop tref je fantasierijke namen voor cannabis. White widow,Blueberry, Snowball, Lemon Haze, Phazer, Northern Light, K2, AK-47.Cannabis heeft drie hoofdsoorten, doceert Ravi Dronkers, manager bij SensiSeeds en zoon van de man die in 1980 de eerste Nederlandse zadenwinkelbegon. 'De subtropische sativa, de tropische indica, en ruderalis uitkoudere streken.' Veel Nederlandse kweek bestaat uit hybriden, gekruistevarianten van sativa en indica. De skunks waarmee Nederlandse kwekers inde jaren tachtig de wereld veroverden, meestal indica's, zijn verbannennaar het museum voor nostalgische cannabissoorten.

Hoe raak je als beginnend Italiaans of Frans blowertje wegwijs in eenNederlandse coffeeshop? 'Van sativa-soorten word je doorgaans ouderwetsstoned', zegt Ravi. 'Wil je niet slaperig of loom worden, maar echt high - een beetje lacherig - dan neem je een meer opwekkende sativa. Die smaaktook wat zoeter.' Coffeeshops verkopen het meest 'witte soorten' - indica'szoals White Widow en Snowball. Hij constateert de laatste jaren eengroeiende vraag naar sativa, zoals de Haze, ten koste van de slaapwiet.Kost een paar centen meer, een langbloeier tenslotte, maar dan heb je ookwat.

Het is net als met wijn, zegt Ravi. 'Soms val je na een paar glazen inslaap. Van andere soorten word je opgewekt.' Er is trouwens ook hennepwijnin de handel. Neem de blanc de noir van het Zwitserse huis Cave les Devins.Een zeer rijk boeket, mede dankzij de hennepbloemen, volgens kenners. Zeerkoel tot bijna bevroren drinken.

Nell Westerlaken

Meer over