Sinaasappel-flensjestaart

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 8 personen
2 grote sinaasappels 400 g roomkaas (Mon Chou) of half mascarpone, kamertemp. 3 eetl. witte bast.suiker advocaat 1 pot sinaasappelmarmelade 10 pannekoeken, uit pak of zelfgebakken Grand Marnier of andere sinaasap.likeur 125 ml slagroom 1 zakje slagroomversteviger


Fout, fout, fout. En nog helemaal mijn eigen schuld, ook. Luiheid is niet voor niets één van de zeven hoofdzonden en God straft inderdaad onmiddellijk.

Want wat heb ik gedaan? Bij mijn dorps-Spar een pak kant-en-klaar gebakken pannekoeken gekocht, omdat ik een recept met hartige flensjes wilde maken maar te beroerd was om ze te bakken: die ledigheid verwijt ik anderen meestal. Bij opening bleken de pannekoeken niet alleen al gezoet en doordrenkt van een weeiig synthetisch vanille-aroma, ze bezaten ook de brokkelige, zompige structuur van een spons in doodsnood. Daar had de toevoeging van additieven en E-nummers, langer dan de ingrediëntenlijst en zo zorgvuldig onleesbaar klein geprint dat zelfs een overambitieuze arend er een bril voor nodig zou hebben, kennelijk niks aan kunnen verbeteren.


Kan een mens met alleen bloem, melk en ei nog fatsoenlijke pannekoeken produceren? Het lukt mij meestal vrij aardig, maar die vraag stel ik ook altijd als ik iemand een pak pannekoekmix zie kopen tegen de vierdubbele prijs van bloem.


Maar nee! Zulk cynisme past een van haar eigen voetstuk gevallen culischrijver niet, zolang dat pak pannekoeken me nog vanaf het aanrecht ligt toe te grijnzen. Eerst geprobeerd ze aan de kippen te slijten, maar die beesten zijn roombotercake gewend. Dan de pannekoeken maar verwerken in een klassieke flensjestaart waarin zompigheid een verdienste is, voor bij de Paasbrunch.


Schil de sinaasappels inclusief al het wit en snijd ze in dunne plakken. Klop de roomkaas met mascarpone, 2 eetl. basterdsuiker en 100 ml advocaat glad. Verwarm de marmelade licht.


Besmeer een pannekoek gul met het roomkaasmengsel en leg hem op een plat bord. Besprenkel een tweede pannekoek met likeur (ook gul), besmeer met marmelade (idem) en leg hem, marmeladekant onder, op de eerste pannekoek. Ga zo door tot je alle ingrediënten hebt gebruikt.


Na 5 pannekoeken verdeel je 4 mooie sinaasappelplakken over de roomkaas. Vouw folie om de taart en zet hem een nacht in de koelkast. Verwijder het folie, schenk de vloeistof eraf, dep het bord droog en bestrijk de taart rondom met slagroom, stijfgeklopt met versteviger, 1 eetl. suiker en een lepel advocaat. Garneer met de rest van de sinaasappelplakken en serveer.


Meer over