Sekteleider 'die meisjes tot vrouw nam' veroordeeld voor verkrachting

Een jury heeft de Amerikaanse sekteleider Warren Jeffs gisteren schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes van 12 en 15 jaar. Jeffs dwong hen tot een 'spiritueel huwelijk'. Bij het meisje van 14 verwekte hij een kind, bleek uit resultaten van DNA-tests tijdens het proces in Texas.

Redactie
Portretfoto van sekteleider Jeffs verstrekt door de 'Department of Corrections' in Utah. © AFP Beeld afp
Portretfoto van sekteleider Jeffs verstrekt door de 'Department of Corrections' in Utah. © AFPBeeld afp

Jeffs leidt de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, een radicale afsplitsing van de mormoonse kerk die polygamie predikt en in praktijk brengt. De sekteleider werd de afgelopen jaren meerdere keren beschuldigd van kindermisbruik en uithuwelijking van minderjarigen.

De jury achtte Jeffs dit keer schuldig aan het verkrachten van de twee meisjes van 12 en 15 die hij tot vrouw had genomen. In totaal schijnt Jeffs naast zijn wettige echtgenote nog 78 vrouwen en meisjes tot vrouw te hebben genomen, van wie 24 op dat moment jonger dan 17 waren. Jeffs kan dit keer tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld worden. De strafmaat wordt binnen enkele dagen bepaald.

Fou
ten
In 2007 kwam het in de staat Utah tot een veroordeling wegens medeplichtigheid aan verkrachting van een minderjarige. Het hooggerechtshof van de staat zette in 2010 echter een streep door de celstraf van 10 jaar, omdat in het proces meerdere fouten waren gemaakt.

Ruim een eeuw geleden maakte de sekte waar Jeffs de leider van is, zich los van de mormoonse kerk, officieel de Church of Jesus Christ of Latter Day Saints geheten. Die kerk was sinds de oprichting in de negentiende eeuw ook voor polygamie, maar heeft dat standpunt later opgegeven.

Kinderbescherming

In april 2008 viel de politie de afgelegen ranch van de sekte van Jeffs binnen. Dat gebeurde op last van de kinderbescherming van de staat Texas. Honderden minderjarigen werden destijds weggehaald en elders ondergebracht. Uiteindelijk werden de kinderen weer teruggeplaatst. De argwaan van de autoriteiten was echter gewekt en er werd een onderzoek ingesteld naar Jeffs en enkele andere mannen in de sekte. Dit onderzoek leidde tot een strafzaak.

Meer over