Update

Schuringa wil getuigen in zaak 'onderbroekenterrorist'

De Nederlander Jasper Schuringa, die bij de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig van Amsterdam naar Detroit de 'onderbroekenterrorist' overmeesterde, is bereid te getuigen in het proces tegen de verdachte in Amerika.

ANP/Redactie
Jasper Schuringa ontving in mei vorig jaar van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam een gemeentelijke onderscheiding voor zijn heldendaad. © ANP Beeld
Jasper Schuringa ontving in mei vorig jaar van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam een gemeentelijke onderscheiding voor zijn heldendaad. © ANP

Dat zei hij vandaag. Vooralsnog heeft hij echter geen rol in de rechtszaak.

Schuringa (34) laat weten dat hij - indien nodig - van Nederland naar de Verenigde Staten kan reizen. Eerder sprak hij in verband met het proces al met mensen van de federale rechtbank en de opsporingsdienst FBI, die hem in ons land bezochten. 'Vooralsnog heb ik geen rol in het proces, maar dat is ook afhankelijk van hoe het proces verder verloopt', aldus Schuringa.

De verdachte, Umar Farouk Abdulmutallab, probeerde op eerste kerstdag 2009 explosieven in zijn onderbroek te ontsteken, kort voor de landing in Detroit. Het leidde tot een klein brandje. Schuringa kon de man daarna overmeesteren.

Het proces begint vandaag met het samenstellen van een jury. Pas later volgt de inhoudelijke behandeling.

Meer over