Het eeuwige levenTrix van Brussel (1920-2019)

Schrijfster die pas op haar 98ste waardering kreeg

Haar boeken rond De Drieling behoorden tot de vier beroemdste jeugdboekenseries van Nederland. Maar de waardering kwam pas laat voor de Drentse.

Trix van Brussel Beeld
Trix van Brussel

IJver wordt vaak laat ­beloond. Bij Trix van Brussel duurde het wel heel lang. Ze werd vorig jaar, vlak voor haar 98ste verjaardag, pas benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarmee was ze dat jaar de oudste vrouwelijke gedecoreerde van Nederland. ­Ze had toen al tachtig jaar geschreven, van gedichten in het Algemeen Handelsblad en de Meppeler Courant tot aubadeliederen, liedteksten en 71 jeugdboeken.

Dit jaar werd De Drieling, de ­karakters uit haar bekendste boekenserie, nog vereeuwigd op een Kinderpostzegel. ‘Dat heeft ze nog net kunnen meemaken’, zegt haar dochter Trix de Koff-Van Brussel. De schrijfster overleed op 25 november in een verzorgingstehuis in haar geboortestad Meppel. Haar hele leven bleef ze daar wonen, hoewel haar drie dochters allemaal naar de Randstad trokken. Haar dood kwam drie weken na haar 99ste verjaardag.

Dat ze zo laat pas nationale waardering kreeg, heeft misschien te ­maken met het feit dat ze zo ver van het literaire wereldje in de Randstad af stond. Ze was een echte Drent. ‘Ze sprak alleen geen dialect, maar kende wel elk binnenweggetje in de provincie’, zegt haar dochter.

Ze werd in Meppel geboren als Trijntje Bakker, een van de twee dochters van een accountant. Al op jonge leeftijd begon ze gedichten en artikelen te schrijven. In 1938 ­werd haar allereerste gedicht in het Algemeen Handelsblad geplaatst.

Kleutertje Luister

Ze combineerde de gedichten met kinderverhalen. De oorlog verstoorde haar productie. Na de oorlog werkte ze lange tijd voor de radio. Ze schreef teksten voor in de jaren vijftig en zestig bekende kinderkoren als de Leidse Sleuteltjes en de Damrakkertjes. Ook werkte ze mee aan het programma Kleutertje Luister, heel populair toen in de meeste huishoudens nog geen televisies te vinden waren. Ze trouwde met Joop van Brussel, een medewerker van het toenmalige Ziekenfonds, met wie ze drie dochters kreeg.

Haar eerste boek verscheen in 1964 in de zogenoemde Petra en Peet-serie – kinderboeken voor de eerste jaren van de toenmalige ­lagere school. ‘Ze was een heel gedisciplineerd werker’, vertelt haar dochter Trix. ‘Ze schreef op een eigen kamertje. Maar als wij uit school kwamen, stopte ze. Dan kregen we alle aandacht. Ze pakte de pen weer op als we in bed ­lagen. De opmerkingen en verhalen van haar kinderen – en later van haar kleinkinderen – schreef ze steevast op, die vormden inspiratie voor de boeken. Daarnaast was mijn moeder heel gastvrij. Kinderen uit de hele buurt waren welkom en mochten hier spelen. Ook daar pikte ze zeker het een en ander van op.’

Lange tijd werkte ze met een typemachine, tot ze in de jaren ­negentig overstapte op een tekstverwerker. Dat liep een keer fout af. Een verhaal dat al af was, wiste ze per ongeluk. Het zou nooit verschijnen.

De drieling

Het grootste succes had ze met de bij Kluitman uitgegeven Drieling-serie die tussen 1978 en 1991 verscheen, met titels als De drieling op de kermis, De drieling op tienertoer en De drieling runt een koffieshop. Daar werden enkele honderdduizenden exemplaren van verkocht. De boeken met Janneke, Marieke en Ineke behoorden tot de vier ­beroemdste kinderboeken van ­Nederland.

Later zouden die boeken ook nog in omnibussen worden uitgegeven. Andere series waren die rond Loes en Noortje, Lotty, Pleuntje Pukkel en Trix. Daarnaast schreef Van Brussel voor de stad Meppel de jaarlijkse aubade voor Koninginnedag, later Koningsdag. ‘De dertigste en laatste was in 2018’, aldus Trix. ‘Toen vond ze het mooi geweest.’

Meer over