Schnitzels met kwark-kappertjessaus


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 vega-schnitzels naar keuze
200 gram kwark
1 à 3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels kappertjes
handje verse dille
beetje citroensap
zout


U verwacht boven mijn ondertekening misschien niet snel berichten uit de vleesafwijzende hoek, maar ik heb het de organisatoren beloofd: vandaag besteed ik aandacht aan V-Day. Aanstaande zaterdag houdt Leven, het blad van de Vegetariërsbond, een vrolijke manifestatie in hartje Utrecht, op de Mariaplaats. De website www.v-day.nl geeft details. Centraal staan vleesvervangers, wat duidelijk blijkt uit de logo's van Quorn, Valess, Tivall en concurrenten op de homepage. Dat is opmerkelijk, want heel wat vegetariërs vinden dat maar niks. Wie vlees afwijst, gaat geen nepvlees eten, vinden ze.

Hoe dan ook, vanaf half twaalf kun je op de Mariaplaats terecht. Er zullen stalletjes zijn waar geproefd kan worden, er is info. En voor sommige mensen een reden om meteen in de trein te springen: elk uur schuiven er BNers aan voor een publiekelijk hapje. Het gaat om uiteenlopende tartiesten, televisiehoofden en politici die dan juist halverwege hun toegezegde weekje vegetarisch zitten. Sommige van de genodigden zijn Ware Overtuigden en hebben een column op de website geplaatst, met vurige woorden tegen de vleesindustrie, andere tonen hun sympathie gewoon door te komen.

Ergens gedurende de middag worden de Prijs der Zintuigen en de Prijs der Zotheid uitgereikt, bedoeld voor notoire wel- en kwaaddoeners voor het vegetarisme. Op die twee categorieën kon de afgelopen tijd via internet gestemd worden. Aangezien je ook zelf namen mocht opgeven, stel ik mezelf vast voor volgend jaar kandidaat als kwelgeest, want zoals u wellicht al eens uit mijn woorden had gemerkt, ben ik een carnivoor. Een oprechte, die slachthuizen heeft bezocht, op een boerderij eenden heeft geplukt en leeggehaald en cursussen uitsnijden en worstmaken heeft gevolgd.

Ik bevind me wat dat betreft trouwens in het goede gezelschap van Eric van Veluwen, de kok die zaterdag elk uur de hapjes voor de BNers gaat bereiden. De laatste keer dat ik hem zag, had hij de oprit van thuisbasis Rhederoord in De Steeg versierd met een stuk of twintig uiterst dode dieren, hazen, eenden, herten en ander wild. Eric is gepassioneerd als het over goede producten gaat en is maîtretamboer van zowel de Slow Food-fanfare als de biologische-productenharmonie, maar sluit het eten van vlees niet uit. Behalve misschien op zaterdagen, dat moet ik hem nog eens vragen.


Bereidingswijze

Een recept! Op een tochtje langs de websites van de commerciële vleesvervangers sprokkelde ik dit bij elkaar, met wat aanpassingen: vega-schnitzel met kwark-kappertjessaus. Het bakken van het hoofdingrediënt zal geen problemen opleveren, neem ik aan? Anders staan er op de verpakkingen nuttige tips dienaangaande. Dan de saus. Koop óf volle kwark en neem wat minder mayo, of voeg meer mayo toe aan magere kwark; magere heeft namelijk een roestig droge smaak die geholpen moet worden met vet. Hak de kappertjes grof en de dille fijn. Voeg ze toe en gebruik water om de juiste dikte te bewerkstelligen. Breng op smaak met zout en misschien wat citroensap.

Tip: de vega-schnitzels kunnen desgewenst door lapjes geslacht beest vervangen worden.


Meer over