Scherpe kritiek VN op Pakistan na onderzoek moord Bhutto

amsterdam De moord op de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto had voorkomen kunnen worden als de autoriteiten passende veiligheidsmaatregelen hadden genomen....

Van onze buitenlandredactie

Dat staat in een rapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties dat donderdag in New York is gepresenteerd. De vraag wie verantwoordelijk was voor de moord, wordt in het rapport niet beantwoord. Bhutto vond in december 2007 de dood bij een aanslag tijdens een bijeenkomst van haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) in Rawalpindi.

‘Een reeks regeringsfunctionarissen is ernstig tekortgeschoten bij het beschermen van Bhutto en vervolgens bij het zoeken naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord’, aldus het rapport.

Op de dag van de moord waren de nationale regering, de regering van de provincie Punjab en de lokale politie verantwoordelijk voor Bhutto’s beveiliging. ‘Geen van hen nam de maatregelen die nodig waren om iets te doen aan de buitengewone, nieuwe en dringende veiligheidsrisico’s waaraan Bhutto – zoals men wist – blootstond.’ Bhutto was op dat moment leidster van de oppositie.

Volgens de VN-onderzoekers waren de bedreigingen aan het adres van Bhutto bekend bij toenmalig president Pervez Musharraf. Bovendien was drie dagen voor Bhutto’s dood ook geprobeerd haar te vermoorden.

De onderzoekers vinden het ‘onvergeeflijk’ dat de regering de provinciale autoriteiten niet heeft opgedragen Bhutto de bescherming te bieden die eerder wel was toegekend aan twee andere ex-premiers die behoorden tot de partij van Musharraf.

Fout op fout
Onmiddellijk na de moord stapelde de politie fout op fout. De plek van de moordaanslag werd schoongespoten, waardoor sporenonderzoek onmogelijk werd. Dit kon volgens het rapport niet zijn gebeurd zonder medeweten van hogere autoriteiten.

Er werd onvoldoende bewijsmateriaal verzameld en bewaard, zodat het moordonderzoek gebrekkig bleef. ‘Het verzamelen van 23 bewijsstukken is ontoereikend in een zaak waarbij duizenden bewijsstukken hadden moeten zijn.’

De huidige Pakistaanse regering van president Asif Ali Zardari is tevreden over de uitkomsten. Zardari, die om het onderzoek had gevraagd, is weduwnaar van Bhutto.

Een naaste medewerker van Musharraf noemde het rapport daarentegen ‘een pak leugens’. ‘Deze onderzoeker is geen familie van Sherlock Holmes.’ Volgens Rashid Qureshi had Bhutto waarschuwingen van de inlichtingendienst in de wind geslagen en zelf risico’s genomen.

De regering-Musharraf hield destijds Talibancommandant Baitullah Mehsud verantwoordelijk voor de moord. Ook CIA-medewerkers bestempelden Mehsud, die vorige zomer bij een raketaanval werd gedood, als hoofdverdachte.

Bhutto was van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996 premier. Ze was de eerste vrouwelijke minister-president van een moslimland.

Meer over