Het Eeuwige LevenAris Dijksman (1936-2020)

Schaatsicoon Aris Dijksman werd de eerste coronadode in Haarlem

Aris Dijksman (1936-2020) redde als bestuurder de Haarlemse kunstijsbaan van de ondergang. Later zette hij het schaatsen voor ouderen op de kaart.

Aris Dijksman met koninklijke onderscheiding bij zijn benoeming in 2018 tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  Beeld Michel van Bergen
Aris Dijksman met koninklijke onderscheiding bij zijn benoeming in 2018 tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.Beeld Michel van Bergen

Aris Dijksman was een icoon van de schaatssport. Hij redde in de jaren tachtig de kunstijsbaan Haarlem van de ondergang. Later zette hij een veteranencircuit op waarmee hij inhaakte op de vergrijzing van de schaatssport.

‘Omdat in het buitenland onder veteranen ex-militairen werden verstaan, werd de naam veranderd in masterscircuit. Nu is het uitgegroeid tot een internationale wedstrijdencyclus, inclusief wereldkampioenschappen’, zegt zijn zoon Dirk Dijksman, die jarenlang actief was als marathonschaatser.

Aris was zelf niet van de schaatsbaan in Haarlem weg te slaan totdat hij vorig jaar darmkanker kreeg. Daar herstelde hij echter heel goed van. Op 2 maart was hij nog bij de afsluiting van het seizoen op de schaatsbaan te vinden om een ‘kopje chocolademelk’ te drinken. Vlak daarna kreeg hij koorts. Het leek op een kleine terugslag maar het was corona. Op 12 maart werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Vijf dagen later was hij dood. ‘Op de ic is hij niet geweest. Dat hoefde voor hem niet meer’, zegt Dirk. Hij was het eerste coronaslachtoffer van Haarlem en nummer 43 in Nederland.

Echte Haarlemmer

Dijksman was een geboren en getogen Haarlemmer. Zijn vader werkte voor Bloembollencultuur, een belangenvereniging van bloembollenkwekers. Zelf vond hij een baan in de bouw, waarbij hij het schopte tot vestigingsdirecteur van bouwbedrijf JPA Nelissen dat later opging in Amstelland en nu onderdeel is van BAM.

Met zijn vrouw Berthy kreeg hij drie kinderen. Toen in 1977 een kunstijsbaan in Haarlem werd geopend ging Aris met zijn kinderen daar schaatsen. Hij zag als bouwkundige al gauw dat er iets niet goed was aan de ijsbaan. Die verzakte en er lekte ammoniak. In 1979 moest de ijsbaan dicht. Dijksman werd een jaar later voorzitter van de ijsclub Kennemerland en onder zijn leiding werd de ijsbaan gesloopt en herbouwd. In 1983 kon de baan weer open. ‘Dijksman was een echte verbinder, wist de juiste mensen voor de juiste klussen te vragen en ondersteunde hen waar nodig. En dat deed hij met een flinke dosis humor’, herinnerde ijsclub Kennemerland hem.

Hij nam meer initiatieven. Zo begon hij 34 jaar geleden met de organisatie van een schaatsweek in het Italiaanse Baselga di Pine, die nog altijd razend populair is.

Hij was jarenlang gewestelijk bestuurder voor het district Noord-Holland Utrecht. Op de ijsbaan in Haarlem richtte hij de IJskonijncup op, een competitie voor schaatspupillen.

Maar hij wilde als voorvechter van de breedtesport vooral het schaatsen voor ouderen propageren. Begin jaren negentig begon hij samen met Haarlemmer Harry Falke, de Duitser Volker Serini en de Zwitser Peter Reimann een samenwerkingsverband om internationale wedstrijden te organiseren voor masters. Een nationaal masterscircuit begon in 2003.

Dirk Dijksman: ‘De KNSB zag het niet zo zitten. Maar mijn vader wel. Bij de ouderen was financieel iets te halen. Hij zei altijd: “Als je jong bent kun je alles, maar heb je geen geld, als je oud bent heb je geld, maar kun je niet meer alles.” En zo wist hij het van de grond te tillen.’ Hij gold als een warme, betrokken, enthousiaste, initiatiefrijke bestuurder. Een man met humor, die anderen kon motiveren en enthousiasmeren, zo meldde de IJsclub.

Het noodlot wilde dat het bericht over zijn overlijden in dezelfde krant stond als het bericht dat zijn wielrennende kleindochter Tessa vertraagd was teruggekeerd van de Zesdaagse van Manchester. Het evenement was vanwege het coronavirus op het laatste moment afgelast.

Meer over