Sandboarden is fun op een hoop zand

POWERKITEN , wat is dát nou weer? En sandboarden? Het antwoord daarop geeft de eerste Mundo - Jaarboek Actieve Vakanties (Mundo Media; ¿ 24,95)....

Wie de vakantie graag lezend in een strandstoel doorbrengt, krijgt van Mundo helemaal de kriebels. Tijdens parapente, inline skaten en kabelskiën worden voortdurend 'uitdagingen aangepakt' en 'grenzen verlegd'. Alle besproken buitensporten hebben een hoog 'je bent jong en je wilt weleens meedoen met de Camel Trophy'-gehalte.

Misschien daarom wel blijven meer traditionele buitensporten als wandelen en langlaufen onbesproken. Maar zelfs van die bezigheden bestaan tegenwoordig flitsende varianten. Trekking is wandelen door de bergen, liefst op Corsica, in de Vogezen of Nepal - het reisverslag komt uit de Sinaï-woestijn. Toerskiën is 'zeker niet hetzelfde als een stukje langlaufen'. Volgens de Mundo-redactie vereist het een goede skitechniek, off-piste ervaring, een prima conditie en flink doorzettingsvermogen. En 'ook tussen de oren moet het goed zitten'. Voor het reisverslag gingen de toerskiërs vrij gewoontjes naar de Alpen.

Per sport is de informatie in drie rubrieken verdeeld: praktische gegevens (waar kun je duiken, hoe leer je wildwaterkajakken, wat is een goede mountainbike?); een 'reisverslag' of een interview met een bekende beoefenaar (onder wie alpinist Joe Simpson en zesvoudig Nederlands klimkampioene Mirjam Verbeek); en een hoofdstukje met adressen van in deze buitensport gespecialiseerde organisaties, opleidingen, winkels en dergelijke. Achterin volgen algemene reistips en wat landeninformatie - vreemd genoeg alleen over Noorwegen, Oostenrijk en Curaçao.

Het handboek is een dik, luxueus uitgevoerd tijdschrift met snelle vormgeving en veel actiefoto's. Opvallend is het grote aantal advertenties. Bij oppervlakkig bladeren is er weinig verschil te zien met de redactiepagina's, te meer omdat in beide hetzelfde lelijke schrijflettertje opduikt. Dat duidt op een vrij innige verstrengeling van redactie en adverteerders. Mundo bevat dan ook een reeks bonnen waarmee lezers kortingen kunnen krijgen bij adverteerders. Dat elke bon minimaal 25 gulden korting oplevert, zoals de uitgever beweert, is trouwens niet waar.

De volgende Mundo (die van 1997 dus) wordt uitgebreid met een hoofdstuk tips voor actieve weekeindjes weg. Misschien wel een manier om kennis te maken met powerkiten en sandboarden. Dat laatste is wat snowboarders in de zomer doen: fun hebben op bergen zand. Speciale cursussen bestaan niet; de kunst aanleren komt neer op veel afkijken. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen in het Duitse Hierschau.

Krachtvliegeren is letterlijk vechten met de wind. De beoefenaar zit in een harnas aan het vliegertouw bevestigd. Volgens een kenner gaat het van jetje: 'Ik heb gezien dat ze tegen paviljoens opvlogen, of willoos de zee ingetrokken werden.'

Jacomijn de Raad

Te koop in boekhandels en buitensportzaken. Informatie: Mundo Media, 020-616.16.34.

Meer over