Salade met worst en kaas


Ingrediënten

8 worstjes, bijvoorbeeld hot dogs of gekookte rookworst
200 gram rucola
200 gram jonge Goudse kaas
2 rode uien
200 gram augurken
4 eetlepels witte wijnazijn
6 eetlepels goede olijfolie
1 eetlepel mosterd
1 theelepel suiker
verse bieslook
zout en peper uit de molen
wit brood om toast van te maken


Wij lopen op klompen. Duitsers eten worst. En als de Oostenrijkers geen schnitzels eten dan doen ze natuurlijk mee. Met de worst dan, om bij de vooroordelen te blijven. Als het even kan dan natuurlijk niet met Frankfurter, maar met de eigen Wiener Würstchen.

De tienduizenden Nederlanders die de afgelopen weken op de wintersport zijn geweest in skiland nummer 1 zullen het kunnen beamen: ook Oostenrijk is een worstland. Daarom eens een Oostenrijkse variant van een Duitse gewoonte: worst in de sla. Een Oostenrijkse salade met een Italiaans (rucola-)tintje, nu als lunchgerecht, in de zomer kan-ie ook gemakkelijk als hoofdgerecht.

Lekker met warme toast met wat boter.


Bereidingswijze

Was de rucola en laat in een vergiet uitlekken.

Snijd de worstjes in schijfjes.

Snijd de kaas in blokjes.

Snijd de augurken in plakjes.

Snijd de uien in dunne ringen.

Maak een sausje van de olie, azijn, mosterd en suiker. Breng op smaak met zout en peper.

Meng alles, behalve de rucola, in een kom door elkaar en laat een minuut of tien intrekken. Verdeel de rucola over vier borden, schep er wat van de salade overheen en bestrooi met de fijngeknipte (en gewassen!) bieslook.

Maak op het allerlaatste moment de toast. Besmeer met boter, en wees daarmee gerust een keer royaal.

Meer over