Ruzie in Marokkaanse gemeenteraad om alcoholverbod

Een plan om de stad Fez geheel alcohol- en drugsvrij te maken leidt tot een nationaal debat in Marokko.

Van onze correspondente Greta Riemersma

Hamid Chabat is burgemeester van Fez en iedereen in Marokko is wel wat van hem gewend. Hij liet een miljoen bloemen in Fez planten, één voor elke inwoner, en zo had hij meer initiatieven die apart te noemen zijn. Maar nu is hij in veel ogen te ver gegaan: hij wil in Fez alcohol, drugs, gokken en prostitutie verbieden. Dat heeft geleid tot een nationaal debat.

Spiritueel centrum

Half februari ontvouwde Chabat zijn plannen. Fez, betoogde hij, is een spiritueel centrum, te vergelijken met Mekka en Jeruzalem. Hij doelde op het roemrijke verleden van de stad, dat in de negende eeuw begon met de stichting van een universiteit die beroemd werd om zijn koranstudies. Uit eerbied voor die geschiedenis wil Chabat alles uitroeien wat Allah heeft verboden.

Onlangs bracht hij zijn voorstel in stemming in de gemeenteraad. Er brak een vechtpartij uit waarbij de politie moest ingrijpen.

Filmpje: gemeenteraadsvergadering loopt uit de hand:
]]>

Een opponent diende nadien een aanklacht in tegen Chabat: de burgemeester zou hem met de voet van een microfoon hebben geslagen. Het ding, verklaarde hij in het tijdschrift TelQuel, woog maar liefst drie kilo.

Het belangrijkste punt uit het voorstel, het alcoholverbod, werd met 89 van de 95 stemmen aangenomen. Meteen ontbrandde een heftige discussie in de Marokkaanse media.

Verlichte geesten zeiden dat Chabat maar burgemeester van Mekka moet worden als hij zo graag in een spiritueel centrum wil wonen. Fez is nu een toeristisch centrum en de toeristensector is bang dat zijn handel instort.

Middenpartij

Islamisten, in Marokko onder andere verenigd in de Parti de la Justice et du Développement (PJD), lachen in hun vuistje. Chabat is lid van Istiqlal, een grote middenpartij die ook de Marokkaanse premier heeft geleverd. De PJD vindt het prima dat deze partij zich aan haar kant schaart in de strijd tegen het slechte in de wereld.

Menigeen ziet in Chabats bemoeienis met alcohol, drugs, casino’s en prostitutie een politieke manoeuvre.

‘Misschien is hij bang dat hij niet lang meer op zijn post zit’, schreef Rachid Niny, hoofdredacteur van de krant Al Massae. ‘Waarschijnlijk heeft hij meer dan ooit herbevestiging van zijn autoriteit nodig’, aldus TelQuel.

In Fez is intussen nauwelijks iets veranderd. In de oude medina is een handvol kleine ‘oorden van losbandigheid’, aldus Chabat, gesloten. Maar verder heeft hij nog niet durven gaan.

‘Ik was deze week nog in een discotheek, met volop alcohol en hoeren’, zegt een van de vele gidsen die in Fez toeristen rondleidt.

Uit de hand gelopen raadsvergadering in Fez, Marokko. (screenshot youtube) Beeld
Uit de hand gelopen raadsvergadering in Fez, Marokko. (screenshot youtube)
Meer over