'Russische maffia groter dan aloude Cosa Nostra'

De moeder van alle maffia's, de Siciliaanse Cosa Nostra, is door haar kinderen ver overvleugeld. Het grootste misdadige genootschap in Europa is de Russische maffia, met een omzet van 388 miljard gulden....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

In het jongste nummer van het serieuze Italiaanse economische weekblad Il Mondo staat een rapport over de 'euromaffia'. Op grond van gegevens van grote internationale onderzoeksbureaus wordt de jaaromzet van de in Europa opererende maffia's geschat op 668 miljard gulden, evenveel als de omzet van de vijf grootste Europese ondernemingen bij elkaar.

Ver na de Russische Organizatsya komt op de tweede plaats de Turkse maffia, die per jaar 83,3 miljard gulden omzet. Cosa Nostra moet zelfs haar Italiaanse zusterorganisaties voor laten gaan: de Napolitaanse camorra (41,1 miljard gulden) en de 'ndrangheta uit Calabrië (38,4 miljard). Die overvleugeling wordt toegeschreven aan de bredere vertakkingen van camorra en 'ndrangheta, vooral in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De grootste bedrijfstak van de euromaffia is de drugshandel, waarin jaarlijks 232 miljard gulden omgaat. Daarop volgen met 196 miljard de ogenschijnlijk legale activiteiten, zoals investeringen in onroerend goed, banken en financieringsmaatschappijen, firma's voor im- en export, privatiseringen.

De derde bron van inkomsten neemt zeer snel toe: prostitutie. In Europa werken voor de maffiaclans ongeveer zeshonderduizend prostituees, die voor hun bazen bijna 133 miljard gulden per jaar verdienen. Op een verre vierde plaats volgt de bedrijfstak woeker & afpersing: 27,4 miljard gulden. Waarschijnlijk vooral als gevolg van het einde van de oorlog in ex-Joegoslavië is een maffia-activiteit die vroeger bloeide sterk ingekrompen: de illegale wapenhandel. Die brengt de Europese maffia's tegenwoordig 'slechts' 13,7 miljard gulden op.

Meer over