Rusland ontkent misbruik van IMF-leningen

De Russische regering heeft geen geld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) misbruikt. Dat heeft eerste vice-premier Viktor Christenko gisteren verklaard....

Het is de eerste duidelijke ontkenning van de vermeende witwaspraktijken met internationale kredieten of overheidsgeld. De minister van Buitenlandse Zaken Ivanov zei woensdag al dat de beschuldigingen een poging van het Westen zijn om de reputatie van het land te ondermijnen. Russische zakenlieden en regeringsfunctionarissen werden namelijk als gangsters afgeschilderd.

De Amerikaanse autoriteiten werken momenteel aan een uitgebreid internationaal onderzoek in de affaire die de grootste internationale witwasoperatie lijkt te zijn. De Russische maffia zou meer dan 31,5 miljard gulden hebben doorgesluisd naar de respectable Bank of New York.

'De gelden in het schandaal komen niet van buitenlandse leningen of uit de staatsbegroting. De Russische regering kan de garantie geven dat die fondsen niet zijn misbruikt', zei Christenko in Tokio. De bewindsman voegde daar aan toe dat het Kremlin de Verenigde Staten een uiteenzetting zal geven over de wijze hoe Moskou de kredieten heeft gebruikt.

Zijn uitlatingen komen één dag nadat de Amerikaanse minister van Financiën Lauwrence Summers opperde een pauze in te lassen in de verstrekking van IMF-leningen aan de Russen. Hij zei eerst uitsluitsel te willen hebben.

Washington kreeg gisteren enige bijval uit Parijs. De Franse president Chirac verklaarde dat de IMF-leden hun beleid tegenover Rusland aan de orde moeten stellen. 'Frankrijk zal met name met zijn IMF- en EU-partners bespreken wat gedaan moet worden als de inspecties zouden bevestigen dat fondsen zijn misbruikt.' Hij voegde daaraan toe dat het laatste op dit moment niet het geval is. Chirac, doorgaans een voorstander van hulp aan het Kremlin, zei in Ottawa dat de Russen nu moeten aantonen dat de leningen op een onberispelijke manier zijn besteed.

In Rusland werd druk gespeculeerd over een complot tegen het Kremlin. 'Wie heeft opdracht gegeven tot het schandaal met de Bank of New York?', vroeg de financiële krant de Kommersant. Volgens Yegor Stroyev, hoofd van de Russische Federatie Raad, is het witwasschandaal vooral een politiek middel van de VS. Het schandaal geeft de Republikeinen stof om de Amerikaanse vice-president Al Gore onder vuur te nemen voor zijn 'te slappe' Ruslandbeleid.

Meer over