Rotterdams front drugshulpverlening valt in brokken uiteen

Rotterdam staat bekend om de bijzondere projecten voor junks. Dominee Visser van de Pauluskerk en Nora Storm van de Junkiebond stonden lang schouder aan schouder, maar dat front verbrokkelt nu....

Lange tijd trokken dominee Hans Visser en Nora Storm, respectievelijk de schutspatroon en de matrone van de Rotterdamse drugsscene, samen op om de belangen van de verslaafden in de stad te behartigen. Visser vanuit de Pauluskerk, asielplaats voor elke junk en dakloze in de stad. Zijn voormalige medewerkster Storm met de Junkiebond, die zij in de jaren negentig met succes uit de as liet herrijzen.

Aldus kweekten ze goodwill bij politici voor de zaak van de drugsverslaafde. Topscore, Storms uitzendbureau voor junks, werd een succes. Het Straatmagazine, geboren in de Pauluskerk en aan de man gebracht door de paupers van de samenleving, bereikte hoge oplages.

Hierdoor leerden de Rotterdammers accepteren dat ook junkies deel uitmaken van het straatbeeld, en in staat zijn een inkomen te verwerven.

Het front van de niet-reguliere drugshulpverlening valt de laatste tijd echter in brokken uit elkaar. In de stad circuleert een zwartboek van het RSD (Rotterdams Servicecentrum Drugsgebruikers) over Storm. Volgens het RSD, opgericht door spijtoptanten van de Junkiebond, betaalt Topscore zijn verslaafde werknemers regelmatig uit in drugs.

Het RSD verwijt Storm machtswellust en intimidatie van junkies. 'Zij dicteert het leven van de verslaafden die zich tot haar wenden en maakt hen van haar afhankelijk', zegt Liesbeth Vollemans van het RSD.

Niet onvermeld mag blijven dat haar organisatie ook het uitzendwezen in wil. 'Maar dan als écht uitzendbureau. Storm bemiddelt alleen maar.'

Ook de liefde tussen de Pauluskerk en Storm is bekoeld. Een halfjaar terug besloot Visser de handen van Topscore en de Junkiebond af te trekken. De Pauluskerk had Storm een pand voor haar projecten ter beschikking gesteld. Naast het uitzendbureau en de belangenbehartiging voor junkies zit op dat adres ook een woon- en leefgemeenschap. Nora Storm woont daar met elf verslaafden, en heeft er de wind stevig onder.

Wie niet op tijd bij haar op het werk komt, kan rechtsomkeer maken en krijgt 's avonds bij de gezamenlijke maaltijd van Nora nog eens op zijn falie.

Te veel touwtjes in één hand, vindt dominee Visser van de Pauluskerk. 'Als je voor Nora bent, kun je met haar lezen en schrijven. O wee echter als dat niet zo is. Ze is heel dominant; ik ben dat ook, dus dat wil weleens botsen. Ze tergt mensen die toch al in een zwakke positie zitten.'

Het zwartboek over Topscore heeft ook hoofdredacteur Erik Lindenburg van het Straatmagazine de kop gekost. Hij wilde als eerste publiceren over de vermeende misstanden bij het uitzendbureau, maar Visser c.s. staken daar een stokje voor en schoven hem aan de kant. Geen handelwijze die het gezag van de dominee vergrootte. 'Maar wel een juiste ingreep', vindt hij. 'De positie van junks is in het geding met zulke sensatiejournalistiek. Dat het zwartboek nu toch uitgelekt is, doet daar niets aan af.'

De dominee heeft niet kunnen voorkomen dat de politiek (Tweede-Kamervragen over de uitbetaling in harddrugs) en het gemeentebestuur (dat 'op afstand' subsidieert) zich nu ook op de zaak hebben gestort.

Doordat Storms privéleven, Topscore en de Junkiebond in elkaar overlopen, ontstaat voor de subsidiegevers een kluwen die niet te ontwarren lijkt.

'Met name Topscore is te hard gegroeid. Wat begon als een leuk initiatief buiten de regels is nu een probleem aan het worden', zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. De gemeente heeft er bij het bestuur van het uitzendbureau op aangedrongen organisatorisch orde op zaken te stellen.

Nora Storm zwijgt tot op heden in alle talen over de kwestie. Het bestuur van de stichting Topscore neemt haar echter in bescherming tegen de aantijgingen. 'Er is de afgelopen twee jaar niet in harddrugs betaald. Een voorlopig onderzoek heeft dit bevestigd', laat het bestuur in een schriftelijke verklaring weten.

Om er impliciet op te laten volgen: 'Als dit in aanvang van het project toch is voorgekomen, dan wordt dat ten zeerste betreurd'.

Het bestuur geeft verder aan dat met Storm wordt gepraat over 'verdere professionalisering van Topscore en een goede administratieve organisatie'. En zij mag 'haar' junks dan niet met fluwelen handschoenen aanpakken; er valt haar om haar bijzondere initiatieven ook roem ten deel. Twee weken terug won Topscore de Bouwmanhuis-Hooghullenprijs voor het beste project voor drugsverslaafden.

'Is het niet prachtig, een kroon op mijn werk, eindelijk erkenning', schrijft Storm daarover in Hollands Dagboek in NRC Handelsblad.

Meer over