Rondsluipen, met handjes in de zij

Opvallend ingetogen incasseerde Ronaldo gisteravond zijn eerste grote clubsucces. Na het laatste fluitsignaal wandelde het Braziliaanse wonderkind op het gemak langs de Parijse verdedigers die hem zo weinig ruimte hadden gegeven....

Het was alsof Ronaldo doelbewust een houding wenste aan te nemen van 'kalm maar, er komen er nog veel meer'. Zijn gedrag was van een opmerkelijke afstandelijkheid, want de speler in kwestie is pas 20 jaar oud en had tot gisteravond nog geen serieuze clubtitel achter de naam. Vorig jaar won de schutter met PSV de KNVB-beker, maar als wisselspeler voelde hij zich die avond vernederd. En op het WK van 1994 werd hij, 17 jaar oud, wereldkampioen zonder één minuut te spelen.

Om al die redenen hoorde de 14e mei een grote avond voor Ronaldo te zijn. Het was hem lang niet aan te zien. Het speciale van zijn eerste Europa Cup-overwinning, weliswaar in het toernooi der bekerwinnaars, kwam pas tot uitdrukking in zijn tete-a-tete met Leonardo, zijn virtuoze landgenoot die voor de tegenpartij tot twee keer toe de gelijkmaker op de schoen had.

Ronaldo had niet zoals zijn teamgenoten zijn zeegroene shirt met het onderhand heilige nummer 9 in de handen van de fans gegooid. Hij had het tussen de broekband gepropt en overhandigde het even later met een warm gebaar aan Leonardo, een van de spelers met wie hij volgend jaar in Frankrijk de wereldtitel gaat trachten te prolongeren.

Het WK is één van de grote dingen die gaat komen in een loopbaan met meer garanties dan beloften. Zoals het hoort bij de groten in de voetbalwereld luisterde Ronaldo zijn eerste internationale clubfinale op met een doelpunt, uit een zelfstandig afgedwongen strafschop.

De kaalgeschoren spits, zijn kopje glom schitterend in de sfeerrijke Kuip, nam daarmee plaats in een illuster rijtje. Di Stefano scoorde in zijn Europa Cup-finale, de eerste ooit trouwens, in 1956 voor Real tegen Reims. De Argentijn die later Spanjaard werd, herhaalde dat nog vier finales op rij. Hij staat in de Europese klassementen nog altijd op eenzame hoogte, met 49 doelpunten in 58 duels.

De Hongaar Puskas maakte in zijn eerste Europa Cup-finale, in 1960, liefst vier treffers. Hij zou in 533 wedstrijden tot 511 goals komen. Maradona was in zijn eerste UEFA Cup-finale voor Napoli, tegen het Stuttgart van Haan, succesvol. Van Basten kopte als Ajacied bij zijn debuut op het hoogste niveau, in 1987 in Athene, de 1-0 tegen de touwen. Twee jaar later maakte hij voor Milan in zo'n finale twee treffers.

Het was een evenaring van een oude verrichting van Eusebio. De Portugees kwam in 1962 voor Benfica, bij de legendarische 5-3 tegen Real in Amsterdam, tot een zelfde productie. Er zijn grote spelers die niet direct toeslaan. Cruijff lukte het pas in zijn derde beurt, in 1972 tegen Inter. Platini was pas succesvol in zijn tweede finale voor Juventus. Beckenbauer scoorde nooit in een Europese finale.

Ronaldo neemt na zijn ene goal van gisteravond meteen al een unieke positie in onder de Braziliaanse vedetten. Pele, de man van 1281 goals in 1363 wedstrijden, speelde nooit in Europa, alleen maar tegen clubs uit Europa. In zijn eerste wereldbekerfinale met Santos, tegen Benfica, kwam hij, over twee duels, tot vijf goals. Romario scoorde bij PSV ook in een wereldbekerfinale, in 1988 in Tokyo tegen Nacional, maar miste, bij Barcelona, de bekroning van een finaledoelpunt in een grote Europese wedstrijd. In '94 kon hij in de Champions League-finale niet op tegen de Milan-verdediging.

Ronaldo leek in zijn spel van gisteravond op zijn voorganger bij Barcelona. Hij sloop rond als Romario, maar had ook veelvuldig de handjes in de zij. In totaal was hij maar 27 keer met de bal in contact, vijf keer werd hem die onreglementair ontfutseld. Zeven acties waren matig tot slecht, de rest was goed.

Alle zogenaamde lethargie was bedoeld als camouflage voor die ene doeltreffende spurt met bal die de Parijzenaren moest kloppen. Bij zijn elfde actie, in de 36ste minuut, was het raak. Luis Enrique speelde hem perfect aan, op snelheid en met volle kracht dook Ronaldo het strafschopgebied in. Ngotty blokkeerde hem met te veel kracht en te laat. De strafschop was terecht.

Bij het schieten van elf meter toonde de Braziliaan zijn grote klasse. Zaterdag had hij nog gemist tegen Real, maar hij ontliep zijn verantwoordelijkheid niet. Hij schoot de bal rechtdoor, hij rekende terecht op de reactie van de kat Lama.

Meer over