Roger van Boxtel (D66)

'Drie verkeerde zinnen en je bent terug bij af', zei Roger van Boxtel (44) anderhalf jaar geleden, gevraagd naar het geheim achter zijn bliksemcarrière....

Ook al schreef Remco Campert destijds dat 'Van Boxtel, als zijn taal niet drastisch verandert, weliswaar voor Den Haag een grote aanwinst mag zijn, maar voor de ''mensen thuis'' verloren is', aan foute uitspraken heeft hij zich niet bezondigd. En ziedaar: Kamerlid in augustus 1994, vice-fractievoorzitter in 1995 en minister in 1998.

Van Boxtel heeft nooit een misverstand laten ontstaan over zijn ambitie om toe te treden tot het kabinet. 'Vanuit m'n oude werk trekt het besturen me erg. Zo'n toko goed runnen, dat vind ik leuk, dat mis ik nu ook af en toe.' Maar een echte 'toko' krijgt Van Boxtel niet. De minister zonder portefeuille komt vermoedelijk op de gang te zitten bij PvdA-collega De Vries, met slechts een handvol ambtenaren om zich heen.

D66 aasde op een derde ministerspost om er een extra politiek dier bij te hebben in de ministerraad. Van Boxtel is dat politieke dier. Maar intussen is het Grotesteden- en Minderhedenbeleid bij de oud-organisatieadviseur, die zijn loopbaan begon bij de VNG en gepokt en gemazeld werd in de Amsterdamse gemeentepolitiek, ook in goede handen.

Meer over