Het eeuwige leven vanRob Vente (1939-2020)

Rob Vente (1939-2020): journalist die met Bal Na zijn tijd vooruit was

Hij was als journalist-entertainer een soort voorloper van Johan Derksen. De humor van de stiefzoon van de midvoor Leen Vente was onovertroffen.

Peter de Waard
Rob Vente Beeld
Rob Vente

Hij had de spreekwoordelijke Rotterdamse humor. Toen Ajax-back Wim Suurbier hem een keer in het café vroeg of hij iets wilde drinken, antwoordde Rob Vente droog: ‘Ja lijkt mij logisch, want het is hier geen bushalte.’

Eigenlijk heette hij geen Vente, maar Berkelouw. Hij was de stiefzoon van de legendarische Leen Vente, de midvoor die als speler van het gouden trio (met Bep Bakhuys en Kick Smit) in 1934 een record vestigde door vijf keer te scoren in een enkele interland en later ook het allereerste doelpunt in de nieuwe Kuip zou maken.

Met zijn moeder kwam hij mee in diens gezin. Zelf had Leen Vente nog een dochter. Met zijn biologische vader zou hij nooit contact hebben, zodat hij Leen als zijn vader beschouwde. Maar hij miste de voetbalgenen van Leen, zoals achterneef Dylan Vente die nu bij RKC speelt. Rob Vente zou zelf een blauwe maandag voetballen bij Noad in Breda toen zijn vader daar trainer was. Maar het eerste elftal haalde hij niet, hoewel hij graag mocht bluffen.

Begin jaren zestig kwam hij als beginnend journalist in dienst bij het Rotterdams Nieuwblad, waar hij langzaam opklom van de verslaggeving van de lage amateurs naar het grote Feyenoord. Hij was erbij toen Feyenoord in Milaan als eerste Nederlandse club de Europacup won en later de wereldbeker. In zijn rubriek Bal Na op de achterpagina van de krant verzamelde hij anekdotes, grappen en grollen en achterklap uit de Haagse en Rotterdamse sportwereld. Lezers waren er gek op, hoewel de spelers het niet altijd op prijs stelden.

Michel van Egmond, auteur van de boeken Gijp en Kieft, vertelde een keer dat hij elke maandag reikhalzend uitkeek naar de krant om die rubriek te mogen lezen. Vente schreef ook enkele voetbalbiografieën, zoals die van de anti-held Theo ‘de tank’ Laseroms.

Nadat hij de rubriek einde jaren negentig bij het Rotterdams Dagblad vanwege zijn pensioen moest opgeven, zette hij die nog even voort in de Feyenoord Krant. Nadat technisch directeur Wim Jansen riep: ‘Rob, niet weer, hè’, was de titel ook meteen geboren: Niet Weer, hè.

Daarna werd hij nog een gevierd schrijver van detectives rond rechercheur Fred Groen en journalist Bert Bindels die niet zelden ook iets met de voetbalwereld te maken hadden, zoals Moord in een ­Feyenoord-shirt. Vorig jaar verscheen zijn veertiende met de titel De Moord op het Stadhuis. Hij had toen al enkele tia’s gehad, waardoor hij met zijn gezondheid sukkelde. Hij overleed 8 januari op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Papendrecht. Op zijn uitvaart waren de voormalige Feyenoorders Wim Jansen, Gerard Meijer en Bert van Marwijk.

Zijn boezemvriend en voormalige collega Jan D. Swart zegt dat hij zijn Rotterdamse humor tot op zijn sterfbed behield. ‘Zelfs toen op 6 januari een baliemedewerker bij de afdeling opname in het ziekenhuis zijn gewicht en lengte wilde weten, draaide hij zich om naar Jane, zijn vrouw, en zei: ‘Hij wil nu al de maten van mijn kist weten.’’

Volgens hem kon hij met zijn verhalen iedereen stil krijgen. ‘We leenden hem op vakantie uit aan een luidruchtige groep Engelse toeristen, zodat die zich ook een tijdje rustig hielden.’

Hij was volgens Swart een echte levensgenieter: borrel, rokertje en in het middelpunt van de belangstelling staan. Het was voor zijn omgeving ook wel wennen dat hij zich de laatste jaren meer terugtrok om in zijn eentje detectives te schrijven, die door zijn voormalige Sijthoff-collega’s Jan Dijkgraaf en Hans ­Coolegem werden uitgegeven.

Rob Vente had uit zijn eerste huwelijk een dochter Marjolein.

Meer over