Risotto uit Margriet

Idereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Omdat te toetsen, eet hij iedere week bij een lezer thuis....

tekst Mac van Dinther iedereenkankoken@volkskrant.nl

Laten we het eens over uitzicht hebben. Je kunt het moeilijk negeren als je bij Saskia Braun op bezoek bent. Ze woont op de vijftiende verdieping van een woontoren in Rotterdam. Bij helder weer kun je vanuit haar woonkamer Hoek van Holland zien. Veel dichterbij, pal tegenover de flat, staat het advocatenkantoor waar Saskia werkt.

Daar moest ze aan wennen toen ze vorig jaar introk bij haar vriend Marcel. ‘Ik kon van hieruit zien waar ’s avonds nog licht brandde.’ Andersom werkt het ook. Een collega had Saskia op Uggs door het huis zien lopen. Sindsdien kijkt ze uit als ze ’s avonds schaars gekleed haar tanden poetst. Niet te dicht bij het raam.

In de stad wonen heeft voordelen, beaamt Saskia. Gemakkelijk, alles dichtbij. Maar het appartement staat te koop. ‘Ik ben toch meer het type voor een huis met een tuin.’ In de buurt van haar manege zou ideaal zijn.

De open keuken van hout en roestvrijstaal is ingericht door Marcel. Maar Saskia kookt het meest. Ze heeft het van haar moeder, vertelt ze als ze de paddestoelen aanbakt in roomboter. ‘Mijn moeder kon heel goed koken. Beter dan de moeders van al mijn vriendinnetjes.’ Het recept voor paddestoelrisotto komt ook uit een kookboek van haar moeder, het Margriet kookboek. Saskia geeft er wel een eigen draai aan: meer paddestoelen vooral. ‘Drie keer zoveel als het recept voorschrijft.’

Als advocaat doet ze de laatste tijd vooral familiezaken. ‘Veel echtscheidingen.’ Ze ziet een hoop ellende, maar het heeft één voordeel: als ze ooit zelf gaat scheiden heeft ze geen advocaat nodig. Dan moet ze wel eerst trouwen met Marcel, die vijftien jaar ouder is. ‘Ik sluit niet uit dat dat ooit gebeurt.’

Wanneer de paddestoelen zijn geslonken, legt ze die apart. In dezelfde pan fruit ze ui en knoflook in olie. Daar roert ze de rijst door. Meebakken tot de rijst glazig is, blussen met witte wijn en dan kan de bouillon erbij. Scheutje voor scheutje, tot alles is opgenomen door de rijst. Tegen het einde mag het geweekte eekhoorntjesbrood erbij en de gebakken paddestoelen. Ze proeft. ‘Bijna goed. Ik hou van zachte risotto. Jamie Oliver zegt dat-ie van je bord af moet druipen. Dat vind ik ook het lekkerst.’

Marcel, die leidinggevende is bij de Bijenkorf in Den Haag, komt later binnen. ‘File.’ Hij neemt het roeren even over. ‘Voorzichtig!’ ‘Ja liefje.’ Op het laatst gaan de tijm en de kaas erdoorheen en een scheut Provençaalse olijfolie. Die hebben ze meegenomen van hun vakantie. ‘Drie jerrycans vol’, zegt Marcel. Zo lekker vond Saskia hem.

Dan kunnen we aan tafel. Marcel trekt een fles witte Barolo open. ‘Van ons wijnboertje uit Kralingen.’ We proeven de risotto. Er moet wat zout bij. En hij is een tikje droog, zeg ik. Hij had smeuïger gekund, erkent Saskia. ‘Dat komt door de stress. Maar het is met liefde gemaakt.’ Als dessert heeft ze panna cotta. Ook zelfgemaakt. Hij is perfect. ‘Zullen we anders dat recept nemen?’, oppert ze. Nee, zeg ik. Dat is smokkelen.

Kook-cv van Saskia Braun Kookt ‘Vier à vijf keer in de week. De andere dagen gaan we uit of eten we bij vrienden. Doet boodschappen bij ‘Je ontkomt niet aan de supermarkt en dan ga ik het liefst naar Albert Heijn.’Geeft per week uit aan eten ‘150 tot 200 euro. Of is dat te veel?’Kan niet zonder ‘Yoghurt. Elke ochtend.’Nooit op tafel ‘Slavinken. Dat is een jeugdtrauma. Zo vies.’

Paddestoelrisotto (voor 4 personen)

50 gram boter, 300 gram verse paddestoelen (bijvoorbeeld champignons, cantharellen), 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 350 gram risottorijst (Arborio), 1 glas witte wijn, 1 liter liter bouillon, 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (geweekt), 1 eetlepel tijm, 50 gram Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout.

Meer over