postuumricky jay (1946-2018)

Ricky Jay (1946-2018): recordbrekend goochelaar met een imposante podiumpersoonlijkheid

Ricky Jay in het Tiffany Theater in Los Angeles.  Beeld Getty Images
Ricky Jay in het Tiffany Theater in Los Angeles.Beeld Getty Images

Hij kon een speelkaart een watermeloen laten penetreren op tien passen afstand. En toen hij een kaart met een snelheid van 145 kilometer per uur gooide, over een afstand van 58 meter, had hij een Guinness-wereldrecord te pakken. De zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden Ricky Jay (geboren in Brooklyn als Richard Jay Potash) kon echter veel meer dan kaarten gooien. Hij was niet alleen die recordbrekende goochelaar, vermaard om zijn ontzagwekkende kaarttrucs, maar ook een van de belangrijkste auteurs en curatoren op het gebied van magie en illusionisme, waarover hij lezingen gaf, tentoonstellingen organiseerde en stukken schreef in The New Yorker.

Daarnaast adviseerde hij filmmakers in Hollywood als het ging om magie- en kaartscènes; als consultant verhuurde hij zichzelf onder de naam ‘Deceptive Practices’ en werkte hij mee aan films als Forrest Gump, Congo en The Prestige.

Met zijn imposante podiumpersoonlijkheid maakte hij zelf snel de overstap naar voor de camera. Theaterregisseur en scenarist David Mamet regisseerde niet alleen drie van zijn onemanshows, maar gaf hem ook een rol in een aantal films, waaronder The Spanish Prisoner en House of Games.

Het grote publiek zal hem het best kennen van zijn rol van de terrorist Henry Gupta in de Bondfilm Tomorrow Never Dies (1997) en twee films van Paul Thomas Anderson: Boogie Night (1997) en Magnolia (1999).

Ricky Jay kwam via zijn grootvader, accountant en amateurgoochelaar, voor het eerst in aanraking met de wereld van het illusionisme. In 1953 was hij al voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien met een goochelact. Zijn reputatie groeide razendsnel en in de jaren zestig toerde hij met The Electric Circus, een show waarbij zijn act een intermezzo was tussen een lezing van LSD-goeroe Timothy Leary en een optreden van Ike en Tina Turner.

Meer over