Het eeuwige levenRick DeVito (1954-2018)

Rick DeVito: topzanger met een klassiek rock-’n-rollleven

Hij trad had succes met The Frog en trad op in het voorprogramma van popgrootheden. Rick DeVito eindigde op Ibiza, waar hij een muziekcafé beheerde.

Rick DeVito. Beeld null
Rick DeVito.

Hij was allesbehalve een hitfabriek, maar velen vonden hem als zanger wereldtop. Rick DeVito had succes als solozanger en met de band The Frog, waarmee hij een klassiek album uitbracht: Be kind to animals, kiss a Frog.

De groep trad op in het voorprogramma van talrijke popgrootheden zoals James Brown, Kool and The Gang, Joe Cocker en Tina Turner. Omdat commercieel succes uitbleef, besloot DeVito half jaren tachtig een solocarrière te beginnen. Zijn grootste singlesuccessen waren het nummer Eva en in Duitsland een coverversie van The Rolling Stones-hit Satisfaction.

Klassiek rock-’n-rollleven

DeVito leidde een klassiek rock-’n-rollleven met veel seks, drugs en drank. Hij had talrijke relaties, die soms over elkaar buitelden, waaruit drie kinderen werden geboren. Gitarist Age Kat, die een groot deel van zijn leven met hem speelde, zegt dat zijn levensstijl een rol kan hebben gespeeld bij zijn snel slechter wordende gezondheid. ‘Hij leed al vele jaren aan hodgkin. Daar kwam later een hartkwaal bij, waardoor hij na elke twee zinnen zang even moest gaan zitten. En uiteindelijk kreeg hij ook nog longkanker.’ Op 26 juni overleed hij op Ibiza, waar hij al veertien jaar woonde. In het Rotterdamse jazzcafé Dizzy werd op 9 juli een Rick DeVito Memorial Tribute-concert gegeven.

Als Erick Hogendorp werd Rick DeVito geboren in Jakarta. Zijn moeder was van Indische afkomst, zijn vader heeft hij nooit gekend. Zijn eerste verjaardag werd gevierd op de boot naar Nederland. Na aankomst kwam nog een zusje ter wereld, waarna het gezin zich in Krimpen aan den IJssel vestigde. Zijn jeugd kenmerkte zich door talrijke ontsporingen. Uiteindelijk vond hij een baan bij de scheepswerf Van der Giessen-de Noord, waar hij volgens Kat ‘elke dag fluitend naartoe ging’. Daarnaast was hij gek op muziek maken. In de jaren zeventig bestond in Krimpen een levendige muziekscene rond club Roepie Groepie, waar onder meer Herman Brood en Massada optraden.

De Herman Brood van de soul en funk

Hier werd de band Frozen Frog opgericht die in 1979 de naam veranderde in The Frog met Rick Hogendorp, zoals hij toen nog heette, als zanger. Kat: ‘Rick kreeg al snel de bijnaam van de Herman Brood van de soul en funk. Jan Rietman, toen dj bij de NCRV, vond hem geweldig. Hij haalde de groep als huisband naar zijn zaterdagochtendprogramma, dat enorm veel luisteraars had omdat ook de Dik Voormekaar Show met André van Duin daar deel van uitmaakte.’

Polydor gaf de groep de kans een elpee op te nemen. Die kreeg goede recensies, maar werd geen groot commercieel succes. ‘We waren vooral een liveband met 200 optredens per jaar door het hele land’, aldus Kat. Dat de leadzanger de band trok, bleek al snel toen de naam werd veranderd in Rick DeVito (een artiestennaam die te maken had met zijn gelijkenis met acteur Danny DeVito) & The Frog. Nadat hij naar Ibiza was vertrokken, bleef hij zingen, vooral in het muziekcafé dat hij beheerde samen met lokale artiesten.

Ook deed hij pogingen om de identiteit van de vader van hem en zijn jongere zus Diana te achterhalen. Tevergeefs. ‘Mijn moeder heeft het geheim in haar graf meegenomen’, zegt zij. Ze draait zijn muziek nog dagelijks. ‘Ook als het mijn broer niet was geweest, had ik hem een van de allerbeste zangers gevonden.’

In 2013 werd hodgkin bij hem vastgesteld, een ziekte die hem sloopte. Maar zingen bleef hij. In 2014 werd in Krimpen een inzameling gehouden voor een scootmobiel voor de zanger. De ziekte weerhield hem er overigens niet van dit voorjaar nog een keer te trouwen. Zijn as is verstrooid op zijn geliefde Ibiza.

Meer over