Revolutie op het Kanaaleiland Sark

Het kleine Kanaaleiland Sark beleeft revolutionaire tijden. Deze week besloot het parlement, de Chief Pleas, dat vrouwen voortaan ook mogen erven....

De wetgeving van Sark (vijf vierkante kilometer, 581 inwoners) is sinds 1565 ongewijzigd gebleven. In dat jaar gaf de Engelse koningin Elizabeth I het onbewoonde eiland in eeuwigdurende bruikleen aan de Seigneur Helier de Carteret, op voorwaarde dat hij het zou bevolken.

Helier de Carteret verdeelde het eiland in veertig landerijen, waarvan de bezitters een man ter beschikking moesten stellen voor de verdediging tegen de Fransen. Verder moesten zij een parlement vormen. Zo is het gebleven. De huidige Seigneur, Michael Beaumont, betaalt de Britse kroon jaarlijks 1,79 pond (6,50 gulden) voor het in bruikleen houden van Sark.

Sark is zodoende de laatste feodale staat ter wereld, en tevens de kleinste onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest. Tot dusver sloten de wetten van Sark het erven door dochters uit. Alle bezittingen van een overledene vervielen automatisch aan diens oudste zoon. Pas wanneer er geen zoon was, mocht een dochter erven.

Een verandering van de oude wet werd in gang gezet door twee illustere inwoners van het kleine eilandje Brecqhou, dat door een zeestraatje van tweehonderd meter van Sark wordt gescheiden, maar dat wel onder de jurisdictie van het grotere eiland valt.

Brecqhou is eigendom van de tweelingbroers David en Frederick Barclay, miljardairs, kranten- en hotelmagnaten en notoire mensenschuwe kluizenaars. De twee bouwden op hun volkomen afgesloten eiland voor tweehonderd miljoen gulden een granieten kasteel.

De ene Barclay heeft drie zonen, de andere een dochter. En de broers willen dat hun kinderen na hun dood ieder een gelijk deel van hun onmetelijke rijkdom erven. En dat kon dus niet, onder de Sarkse wet.

De Barclays dreigden daarom naar het Europese Hof te stappen, om een wetswijziging af te dwingen. Zover hoefden ze echter niet te gaan. 'We zijn erop gewezen dat we met onze wetten de Europese Conventie voor de Mensenrechten overtraden', zei John Carre, een van de Sarkse boerenparlementariërs, donderdag. 'Hoewel op Sark niemand dat in de gaten had.'

Over de voorgestelde vernieuwingen rond het scheiden en het vrouwenmeppen, zijn de meningen op Sark scherp verdeeld. 'De hervorming van het erfrecht was nodig', zei de 79-jarige parlementariër Werner Rang. 'Maar verder willen we hier geen verandering. Sark is perfect.'

Meer over