Reisgenoten Nairobbery - de hoge kunst van het bedriegen

Volkskrantlezers wisselen op volkskrantreizen.nl ervaringen en praktijkverhalen uit. De beste thema's komen aan bod in ‘Reisgenoten’. Deze week: zwendel, list en bedrog op reis....

Vraag mensen naar onrecht dat hen is aangedaan en de tongen komen los. Vele reizigers reageerden deze week op volkskrantreizen.nl/reisgenoten om hun ongenoegen te kunnen spuien. Oplichting, zo blijkt, komt in vele gedaantes. Uiteraard is er veel rechttoe-rechtaan bedrog. Wisselgeld wordt niet teruggegeven, hotelkamers blijken bij het afrekenen stukken duurder dan vooraf aangegeven, boodschappen worden dubbel aangeslagen. Maar het moet gezegd: ook oplichters zijn creatief en proberen hun praktijken tot kunst te verheffen.

Neem nu die winkelier in Havana. Zodra Erik Schoeps aan een tafeltje is gaan zitten met zijn zojuist aangeschafte broodjes kaas en chorizo, pakt de uitbater een stickervel vanonder zijn toonbank. Vlug krabbelt hij nieuwe prijzen (viermaal de oude) op de stickers en plakt deze over de oude prijzen. De doorzichtigheid van zijn truc deert de man niet. Als hij door Erik gewezen wordt op de verhoogde prijzen, doet hij alsof zijn neus bloedt.

De verkoopster van een juwelier in Thailand liet het niet op een confrontatie aankomen. Nadat zij Huub Pluijmen een mooi bewerkte steen heeft verkocht, biedt zij vriendelijk aan deze voor hem in te pakken. Zij draait haar rug naar hem toe, vervangt 'de aankoop' voor een ordinaire kiezel, en doet er zo kunstig een papiertje om dat ze er zeker van kan zijn dat de surprise pas in Nederland weer zal worden uitgepakt. Dan wordt binnen 14 dagen ruilen een hele operatie.

Maar de hogere oplichtkunst, dat kan geen mens alleen. Daarvoor moeten we naar Nairobi, veelzeggend Nairobbery genoemd. Zelfs de Nairobianen, toch wel wat gewend, worden daar bedrogen, zegt Ferry. Hoe? Een man staat voor een deur cowboylaarzen te verkopen. Illegaal, zegt hij samenzwerend tegen de rij. De procedure is als volgt: een koper geeft wat geld, de man verdwijnt door een deur, en komt even later terug met de laarzen. Als het slachtoffer zijn geld heeft gegeven, verdwijnt de verkoper om niet meer terug te komen. De bedrogene gaat op onderzoek uit. Hij komt erachter dat de deur slechts een façade is, want die leidt alleen naar een uitgang. De verkoper is gevlogen. Wat blijkt: ook de eerdere 'kopers' zaten in het complot.

Na de laarzen gekocht te hebben liepen zij naar de achterdeur en leverden de laarzen weer in, zodat deze weer 'verkocht' konden worden. Het slachtoffer zit zonder geld én laarzen, terwijl een straat verderop een groep mannen schaterlachend een extra luxe maaltijd bestelt.

Tot slot nog een advies van een ervaren reiziger die zich Penne Rigati noemt. De hele wereld overgeweest; van Noordkaap tot Kaapstad, van New York tot aan Berlijn en slechts één keer bestolen. Op station Duivendrecht. Let dus goed op als je met een jetlag de trein instapt.

Michiel van der Geest

Meer over