Reisbureau Zeeweegbree, spiesbladige melde en zilte rus

Zonvakantie al geboekt, of eerst centen tellen? Ook dichtbij zijn mooie bestemmingen. Tips van van de Volkskrant Reizen-redactie voor vakanties binnen 500 kilometer van Utrecht....

We moeten zeker nog een jaar ‘uitzitten’ wat betreft de crisis, volgens Balkenende, misschien wel langer. Goed nieuws voor campinghouders op de Veluwe wellicht. Maar verrassende (buitenlandse) vakantiebestemmingen zijn er ook dichtbij. De redactie van Volkskrant Reizen geeft aan het einde van het jaar persoonlijke favoriete bestemmingen binnen een straal van 500 kilometer van Utrecht. Laat het vliegtuig eens een jaar staan: goed ook voor het milieu.

1 Picardië Rijd er voor de verandering eens niet doorheen, maar stop in deze streek in het noorden van Frankrijk. Geniet van de glooiende graanvelden, sta stil bij de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en bewonder de kathedraal van Laon; voorloper van de veel beroemdere bouwwerken van Reims en Rennes.

2Ootmarsum Bega niet de vergissing het een dorp te noemen – dit plaatsje heeft stadsrechten. Midden in de overweldigend mooie Twentse natuur. Een beetje zoeken naar pittoreske overblijfselen tussen de zich opstapelende kunstgaleries is het wel, maar dan heb je ook wat. Prettige bestemming voor in het verschiet liggende miezerregendagen.

3Schotse Hooglanden Crisis? What crisis! Het ooit zo dure Groot-Brittannië ligt een stuk dichterbij dankzij de kredietcrisis. De pond staat nu ongeveer op een euro. (Afgelopen zomervakantie was de pond nog 1,40 euro. Tel uit je winst.) Hou het goedkoop: steek met auto en al over vanuit IJmuiden naar Newcastle en trek de dan dichtbije Schotse hooglanden in. DFDS Seaways biedt daar huisjes aan vanaf 160 euro per week, inclusief de overtocht. www.dfdsseaways.nl.

4De Hunsrück De wat? De Hunsrück, een heuvelachtig gebied in Duitsland op een uur of vier uur rijden van Utrecht. Begint ongeveer bij Koblenz (leuke tocht met de trein). Wandelgebied. Voor beginnend wielrenners: de toppen liggen rond de 600 meter. Het gebied heeft een Ardennenachtige gemoedelijkheid: vakwerkhuizen, kastelen, bossen en eigen bier. www.hunsrueck.nl.

5Het Verdronken Land van Saeftinghe Brak water, schorren, slikken, stroomgeulen, kreken, kortarige zeekraal, lepelblad, zeeweegbree, spiesbladige melde, zilte rus, Engels slijkgras, zeebies: kan het zilter? Tureluren, zilvermeeuwen, ganzen, kluten, scholeksters. En daarna dikke boterhammen met een Belgische pint in café Het Verdronken Land in Emmadorp. België in Nederland: Zeeuws-Vlaanderen op zijn best. Wie wil er dan nog naar de Wadden?! www.vvvzeeland.nl.

6Champagne-Ardennen in Noordoost-Frankrijk. Boven Reims, net onder België. Een paar uurtjes rijden en helemaal la douce France. Cultuur in onder meer het historische Charlesville-Mézières, de geboorteplaats van Arthur Rimbaud. De geboortestreek van de mooiste aller wijnen (bezoek onder meer de champagnehuizen in Reims en Épernay) heeft campings in alle prijsklassen en chambres d’hôtes: logies bij boeren en andere particulieren. www.campings.fr en www.chambres-hotes-france.org.

7Essen Geen schitterende natuur, wel indrukwekkende industriële bouwwerken in de hoofdstad van het Ruhrgebied. Bezienswaardigheden en ideeën op www.essener.org.

Meer over