Regering Peru weigert eisen in te willigen

Japan en Peru lijken fundamenteel van mening te verschillen over de manier waarop de gijzelingsactie in Lima het best kan worden beëindigd....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

LIMA

De Peruaanse president Fujimori is mordicus tegen het inwilligen van de eisen van de Tupac Amaru-leden die nog 342 gijzelaars in de residentie van de Japanse ambassadeur vasthouden. De Japanse regering wil dat Fujimori 'de hoogste prioriteit geeft aan de levens van de gijzelaars' en dus concessies doet om een bloedbad te voorkomen. 'De ideeën van Japan en Peru liggen ver uiteen', zei een woordvoerder van de Japanse regering gisteren in Tokyo.

De gijzelnemers lieten gisteravond volgens de Canadese ambassadeur Anthony Vincent opnieuw 38 gijzelaars vrij. Ze werden begeleid door medewerkers van het Rode Kruis. Een van de gijzelaars verliet de residentie in een rolstoel, aldus ooggetuigen.

De Peruaanse regering voert permanent crisisberaad met de legertop in een kazerne in Lima. De regering heeft besloten de voornaamste eis van de guerrillastrijders - vrijlating van vier- ëvijfhonderd van hun gedetineerde medestrijders - niet te zullen inwilligen. Fujimori wordt in zijn harde opstelling gesteund door de Verenigde Staten en de Peruaanse ex-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Javier Perez de Cuellar. 'Hun vrijlating zou terreurgroepen als Lichtend Pad aansporen hetzelfde te doen om hun leider Abimael Guzmán vrij te krijgen.'

Niet bekend

De gijzelaars zitten hutje bij mutje onder extreem hoge temperaturen in verschillende vertrekken die veel te klein zijn. In de ambtswoning zijn maar enkele toiletten en badkamers voor de vierhonderd gijzelaars en guerrillastrijders.

Rode-Kruismedewerkers die af en toe voedsel, water, medicijnen, ventilatoren, wc-papier en schaakspelletjes naar binnen mogen brengen, omschrijven de situatie als 'moeilijk'. 'Enkele gijzelaars kampen met suikerziekte, maagzweren, hartproblemen en buikloop', verklaarde Sergio Natarajan van het Rode Kruis.

De gijzelaars maakten gisteren diverse keren duidelijk dat ze er na drie dagen ontberingen beroerd aan toe zijn. 'Er is geen water, geen elektriciteit en geen telefoon meer', stond te lezen op een bord dat zij voor een van de ramen hielden. De regering heeft alle leidingen naar de residentie afgesloten. De brandstof voor de generatoren is waarschijnlijk vandaag op.

President Bucaram van buurland Ecuador heeft aangeboden de leden van het Tupac Amaru-commando tijdelijk asiel te verlenen. Een woordvoerder van de Cubaanse regering kon gisteren berichten 'bevestigen noch ontkennen' dat Havana bemiddelt in de gijzelingszaak.

Meer over