Regering Algerije geeft topman van FIS vrijheid terug

De Algerijnse regering heeft dinsdag een van de kopstukken van het verboden, fundamentalistische Islamitisch Heilsfront (FIS) voorwaardelijk vrijgelaten. Voorzitter Abassi Madani (66) werd vijf jaar geleden tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging de staatsveiligheid in gevaar te hebben gebracht....

Reuter, AFP, AP

ALGIERS

Het uitvoerend comité van het FIS in ballingschap noemde vanuit Duitsland de vrijlating van Madani 'een zekere en doelmatige bijdrage van president Zéroual aan de oplossing van de crisis en de terugkeer van vrede en stabiliteit'. Vorige week lieten de Algerijnse autoriteiten de derde man van het FIS vrij, Abdelkader Hachani.

Van de historische leiders van het FIS zit nu slechts Madani's plaatsvervanger Ali Belhadj (41) nog vast. Madani en Belhadj werden in oktober 1991 opgepakt, nadat Belhadj tijdens hevige onlusten had gedreigd met een jihad tegen de machthebbers. Belhadj geldt als een vertegenwoordiger van de harde lijn, terwijl Madani als gematigd bekend staat. Het FIS eiste gisteren dat ook Belhadj weer op vrije voeten wordt gesteld.

Volgens een westerse diplomaat in Algiers is de voorwaardelijke vrijlating van Madani 'een dramatische stap voor de verhouding tussen regering en oppositie'. Met het oog op de lokale verkiezingen, die eind dit jaar worden gehouden, zou het regime zijn reputatie willen verbeteren.

De diplomaat waarschuwde echter voor overmatig optimisme. 'Het geweld zal niet ophouden. Er is geen reden te denken dat Madani dat kan bewerkstelligen. Hij heeft zijn tijd gehad.'

De militaire structuur van het FIS zelf is ontmanteld. De militaire arm van het FIS, het Islamitisch Heilsleger (AIS), is slechts één van de zeven islamistische groepen die pogen het regime omver te werpen. In tegenstelling tot het FIS, dat de regering een 'dialoog' heeft aangeboden, wil bijvoorbeeld de Gewapende Islamitische Groep (GIA) niets weten van overleg.

Sommige commentatoren zien in de vrijlating van de FIS-leiders een bewijs dat het zelfvertrouwen van het regime-Zéroual na de verkiezingen van vorige maand en de presidentsverkiezingen van 1995 sterk is toegenomen. Zo zijn in de nieuwe Algerijnse regering zeven leden opgenomen van de gematigde islamistische partij Beweging van de Maatschappij van de Vrede (MSP). Niet toevallig benoemde Zéroual maandag een gematigde officier tot chef van de militaire politie, die antiterreuroperaties uitvoert.

Het FIS stond in januari 1992 op het punt de parlementsverkiezingen te winnen, na in de eerste ronde van december 1991 een grote zege te hebben geboekt. Nadat het Algerijnse leger de tweede ronde had geannuleerd, werd het FIS ondergronds gedreven. De opstand die vervolgens uitbrak, heeft naar schatting aan zestigduizend Algerijnen het leven gekost.

Meer over