Regelneverij nekt enige volksfeest

Op Koninginnedag heb ik kunnen constateren dat het bevoegde gezag in Amsterdam in staat blijkt een maatregel af te kondigen en ook nog zonder noemenswaardige problemen te handhaven....

Wel jammer is dat door regelneverij op deze manier aan de traditie van de vrijmarkt een einde is gekomen, het enige volksfeest in Nederland dat gedragen werd door de gehele bevolking: wit, zwart, man, vrouw, groot, klein, homo, hetero, mooi, lelijk, rijk en arm.

Van de noodzaak voor het nemen van een maatregel met dergelijke verstrekkende gevolgen heeft de gemeente mij niet kunnen overtuigen. Mij zijn geen gevallen bijgebleven van grote problemen met de openbare orde. Ook zijn er geen berichten over salmonella-epidemieën na 30 april.

De veranderingen hebben de bezoekers wel letterlijk met de neus op het enige echte probleem van de vrijmarkt gedrukt. Door het ontbreken van de lucht van geschroeid vlees en Vietnamese loempia's was de enige overgebleven lucht nadrukkelijker aanwezig dan ooit: de penetrante stank van urine. Er was sprake van een ammoniakuitstoot die onze minister van Milieu slapeloze nachten zou moeten geven.

Laat het stadsbestuur uit het oogpunt van volksgezondheid, monumentenzorg en esthetiek een eind maken aan het echte gezeik en bijvoorbeeld de horeca verplichten te zorgen voor toiletgelegenheid. Laat verder alles bij het oude.

AMSTERDAM Klaas Westhoff

Nachtelijke straat

Wie in het centrum van Amsterdam woont, kan op voorhand al het voordeel ruiken van de strengere feestregels voor 30 april. Ik zou de burgervader dankbaar moeten zijn.

We eren op Koninginnedag een vorstin aan de macht. Mede omdat we alleen na twaalven in de nacht voorafgaand op 30 april mogen feesten, is het een feest van de straat en de vrijheid geworden.

Een vrouw na twaalven alleen met een borrel in de hand dwalend over de grachten? Op hoge hakken een super-suikerspin etend bij het Marnixbad? Normaal af te raden, behalve die ene nacht. Of je nou alleen bent of in gezelschap, het maakt niet uit; je bent vrij de nachtelijke straat te heroveren.

Het is een feest waarop we de macht van de vrouw vieren. Ik nodig onze dames van adel uit de koninginnenacht te bezoeken om te bekijken wat Patijn niet kan zien.

AMSTERDAM Mathilde Mupe

Meer over