Rechercheurs bij verhoren van Parkmoord gaan vrijuit

De politiemensen die Cees B. hebben verhoord, zullen niet worden vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dinsdag bekendgemaakt....

B. zat jarenlang onschuldig in de gevangenis. Justitie hield hemverantwoordelijk voor de Schiedamse Parkmoord. Een jaar geleden werd hijvrijgelaten, omdat een ander de moord had bekend.

De advocaten van Cees B. hebben destijds aangifte gedaan tegen zijnondervragers. Volgens hen is B., na zijn arrestatie in 2000, onder grotedruk gezet door de politie. Hij zou zijn gedwongen een verklaring af teleggen: B. bekende een moord die hij niet heeft gepleegd.

Het OM vindt dat 'geen sprake is geweest van ontoelaatbare druk tijdensde verhoren'. Justitie baseert zich daarbij op het rapport van decommissie-Posthumus, die onderzoek deed naar de Parkmoord.

Persofficier De Jong erkent dat B. onder druk is gezet. Rechercheurshebben tegen hem gescholden en op tafel geslagen. 'Hij is niet mishandeldof bedreigd. Naarmate de verdenking heftiger is, mag je meer drukuitoefenen.'

De advocaat van B., Jacq Taekema, overweegt in beroep te gaan tegen hetbesluit. Als zijn cliënt dat wil, vraagt hij het gerechtshof in Den Haaghet OM te sommeren de agenten alsnog te vervolgen.

Over enkele maanden wordt de rechtszaak tegen B. opnieuw behandeld, omofficieel vast te stellen dat hij onschuldig is. Dan worden ook anderebetrokkenen, onder wie officier van justitie Edelhauser, advocaat-generaalRenckens en psycholoog Bullens gehoord.

Meer over