Rauwe melk uit de melktap

In Nederland drinken we in principe geen rauwe melk. Maar als het aan de familie Disseldorp ligt, komt daarin verandering....

Een soort benzinestation met melk voor dorstige voorbijgangersen naar authenticiteit snakkende stedelingen.

Wie zich met een zak muntjes bij het apparaat vervoegt, kanvoor 20 eurocent een beker en voor 80 eurocent een liter rauwemelk kopen. Hoewel er op de machine staat dat het verstandig isde melk tot 72 graden te verwarmen, drukt de familie ons op hethart dat zij hun hele leven al rauwe melk drinken en daar nognooit iets van hebben opgelopen. Ze zien er inderdaad gezond enblozend uit.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseertouderen, zieken en kinderen geen rauwe melk te drinken. Er lijktnamelijk een verband te bestaan tussen bacteriële besmettingenen het drinken van rauwe melk.

Boer Disseldorp wordt helemaal enthousiast als hij over rauwemelk vertelt. 'Deze melk komt rechtstreeks van de koe. Hetproduct is niet bewerkt en heeft niet, zoals supermarktmelk, eenlange reis afgelegd waarbij hij veelvuldig wordt geschud en datproef je.' Een smaaktest door de Volkskok bevestigt zijnbewering. De melk is uitzonderlijk vol van smaak.

Van rauwe melk kun je kaas maken. Wij maken vegetarischericotta. Normaal wordt ricotta gemaakt als restproduct van kaas,maar het is ook direct van melk te maken.

Pers de citroenen en zeef het sap. Verwarm de melk tot hetkookpunt en voeg een scheutje citroensap toe. Voeg zoveel sap toetot de melk gaat schiften. Laat een half uur afkoelen en schepde wrongel met een schuimspaan uit de wei.

Doe in een puntzeef die in een uitlekbak staat en gooi hetuitleksel terug bij de wei in de pan. Breng dat nogmaals aan dekook en voeg nog wat citroensap toe. Schep de nieuwe wrongel erook uit en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat een paar uurop een koele plaats uitlekken.

Deze ricotta is uitstekend te gebruiken voor desserts. Als uhet perst in kaasdoek en een nacht laat staan, ontstaat er panir.Dit is Indiase kaas die qua consistentie en smaak wat op tofulijkt. Verse ricotta moet wel binnen een paar dagen wordenopgegeten.

De Melktap is te vinden bij het melkveebedrijf 'OnsVerlangen', Broekergouw 5 in Zunderdorp.

Meer over