Publieksprijs Rotterdam voor 'Poolse bruid'

De Nederlandse film De Poolse bruid van Karim Traïda is zaterdag op het 27ste International Film Festival Rotterdam bekroond met de Citroën Publieksprijs....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De Poolse bruid vertelt over een Groningse boer en diens relatie met een Poolse vrouw die uit een bordeel is gevlucht en bij hem bescherming vindt. De film maakt deel uit van het project Route 2000, een serie van vier goedkoop geproduceerde speelfilms met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, de VPRO en enkele jonge productiemaatschappijen.

Drie VPRO Tiger Awards van elk tienduizend dollar gingen naar Knoflikari (Peter Zelenka, Tsjechië), Die Siebtelbauern (Stefan Ruzowitzky, Oostenrijk) en Giro di luna tra terra e mare (Giuseppe Gaudino, Italië). Knoflikari, Giro di luna, De Poolse bruid en mogelijk nog een winnaar maken de komende twee weekeinden een kleine tournee langs vier steden. Ze worden volgende week vertoond in Concordia in Enschede en Rialto in Amsterdam, en een week later in Plaza Futura, Eindhoven en Cinemariënburg, Nijmegen.

Een internationale jury van critici gaf de FIPRESCI-prijs ex aequo aan Frost van de Duitser Fred Kelemen en First Love, Last Rites van de Amerikaan Jesse Peretz. Een speciale vermelding ging naar Motel Cactus van de Zuid-Koreaan Park Ki-Yong.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten kende haar prijs, bestemd voor een film die nog geen Nederlandse distributeur heeft, toe aan Gummo van de Amerikaan Harmony Korine.

De Indiase film Dance with the Wind van Rajan Khosa kreeg de Netpac Award voor de beste Aziatische film op het festival, met een eervolle vermelding voor Green Fish van de Koreaan Lee Chang-Dong.

Hoewel het festival over minder zalen beschikte dan vorig jaar werd een recordaantal van 275 duizend bezoeken geteld, 25 duizend meer dan in 1997. De recette steeg met 140 duizend gulden naar 1,3 miljoen.

Meer over